berryvanosch.net

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home

GeoInfo Nederland, januari 2005

Kadaster stimuleert GIS-educatie via internetHet is al enige tijd bewezen dat het Internet een prima aanvullende rol kan spelen bij het geven van onderwijs. En zeker ook voor de geo-gerelateerde vakken. Enkele voorbeelden van websites voor onderwijs gaf ik al eens in eerdere columns zoals bijvoorbeeld www.stedelijkmuseumalkmaar.nl/paginas/7a4f.htm (over landmeten) en www.digischool.nl/ak/ (Aardrijkskundelokaal).

De Home-pagina

Het werken met GIS en geo-data wordt steeds gewoner in onze maatschappij. Het is niet meer het speeltje van deskundigen maar wordt langzamerhand een integraal onderdeel binnen onze nationale informatiehuishouding. Voldoende bewezen is dat ontzettend veel gegevens waar mensen elke dag mee te maken krijgen een ruimtelijke component kennen. Alleen al door deze visueel te maken krijgt de daaraan ontleende informatie vaak meer toegevoegde waarde. Het is daarom ook vanzelfsprekend om kinderen reeds op jongere leeftijd met GIS in aanraking te brengen.

Recent is er op Internet een heel fraai voorbeeld van het ondersteunen van het onderwijs met GIS bijgekomen: EduGIS (www.edugis.nl). Op donderdag 25 november 2004 is de site van EduGIS tijdens de Onderwijsdag van de VU officieel gelanceerd. Peter Laarakker, directeur Vastgoedinformatie en Geodesie (VIG) van het Kadaster, gaf hem toen symbolisch in gebruik aan de leerlingen van het St. Nicolaas Lyceum in Amsterdam.

EduGIS is een samenwerkingsproject van Kadaster en Vrije Universiteit om een GIS-onderwijsportaal te ontwikkelen waarmee het middelbaar onderwijs aan de hand van verschillende lesmodules duidelijk wordt gemaakt wat GIS is en wat je er zoal mee kunt doen. Het geoportaal biedt een compleet beeld, voldoende digitale geografische gegevens, de software om ze te raadplegen en uitvoerige toelichting over het gebruik.

Even wat perceelsgegevens ophalen

Het Kadaster heeft de kadastrale en topografische gegevens van héél Nederland geleverd, en ook zijn gegevens toegevoegd door andere organisaties. De opgaven zijn samengesteld door het Onderwijscentrum van de Vrije Universiteit en de website is via het Nationaal Clearinghouse Geo-Informatie (NCGI) ontwikkeld door Geodan. De website is voor iedereen toegankelijk, maar de opdrachten zijn in eerste instantie gericht op het voortgezette aardrijkskundeonderwijs en pas in een latere fase ook op het basisonderwijs.

Op EduGIS.nl krijgen de leerlingen toegang tot kadastrale en topografische kaarten van de eigen omgeving. Met deze kaarten gaan zij aan de slag, bijvoorbeeld bij een onderzoeksopdracht. Alle opdrachten zijn gemaakt voor het vak aardrijkskunde in het voortgezet onderwijs. Diverse kaartlagen zijn aanklikbaar en inzoombaar tot op perceelniveau.
Zonder veel inlezen kun je snel zelfstandig wat gaan verkennen via de rubriek Webmapping.
In de rubriek Lesvoorbeelden leer je in tien stappen de belangrijkste zaken en zijn er al enkele voorbeelden van opdrachten opgenomen. De lesmodules zijn los te gebruiken en niet gekoppeld aan een bepaalde methode.
Docenten kunnen zich alvast aanmelden zodat ze in de nabije toekomst regionale informatie kunnen downloaden voor gebruik bij specifieke GIS-activiteiten in de klas.

Klik maar op een land...

EduGIS.nl is nog volop in ontwikkeling. Wat er nu op staat is slechts een eerste stap. Het streven is om uit te groeien tot hét portaal voor GIS-toepassingen in het onderwijs.

En wil je ter afsluiting nog even je kennis van topografie opfrissen door wat testjes te doen? Kijk dan op www.lizardpoint.com/fun/geoquiz/. Eigenlijk vooral bedoeld voor kinderen…!