berryvanosch.net

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home

Geodesia, december 2000

Constante toegang tot internet: ben je nog wel veilig?


Steeds meer mensen beginnen het gemak van een permanente internetaansluiting via de kabel of het snelle adsl te waarderen boven het aloude modem en ISDN. Hoewel er bij sommige kabelproviders nog wel eens een groot verschil bestaat tussen de snelheid die ze aanprijzen en hetgeen uiteindelijk wordt geleverd. Maar dat zal op den duur wel gaan verbeteren, zeker als hun huidige monopoliepositie wordt doorbroken. Op dit moment helpt klagen tenminste niet veel, merk ik….. Zelfs dreigen met Ook dat nog haalt weinig uit.

 

Permanente toegang tot die nog altijd groeiende virtuele wereld heeft natuurlijk ook gevolgen voor je interne beveiliging. Van I-love-you virussen en trojan horses, die met je e-mail kunnen binnensluipen, tot hackers die proberen bij je computer in te breken. En maar hopen dat ze goedaardig zijn en geen "format c:" of zoiets op je afvuren. Extra bedreigend blijkt het te worden als je internet via de kabel hebt. Je bent dan door je provider in het trotse bezit gekomen van een vast IP-adres - je weet wel: dat unieke nummer bestaande uit vier getallen gescheiden door "dots" - waardoor je echter wel veel zichtbaarder wordt voor anderen netgebruikers. Sommigen hebben veel vrije tijd en minder goede bedoelingen. Diegenen die al wat langer op internet ronddwalen, zijn zich natuurlijk direct gaan beveiligen met vuurmuren (of in goed Engels 'firewalls'), hoe meer hoe beter. Ik ook natuurlijk…..thuis laat je 's-nachts immers ook je buitendeur niet openstaan! Maar ja, helemaal gerust ben je er toch niet op. Je weet niet wat er allemaal door dat dunne kabeltje naar binnen kan kruipen.

Via een intern IT-blad bij het Kadaster werd ik attent gemaakt op de website van Gibson Research Corporation (www.grc.com). Daar zit iemand achter, Steve heet ie, geloof ik, die weet hoe het er in de internetwereld aan toe gaat, hoor! Als je een vast IP-adres hebt kunt je direct bij hem de ondoordringbaarheid van je eigen PC laten testen door eenvoudigweg op het logo "Shields Up" te klikken. Je komt dan in een volgend scherm waar je twee dingen kunt doen: je schilden testen (Test my Shields) en je poorten laten scannen (Probe my ports). De bedoeling is duidelijk, lijkt me. Je moet er wel even vertrouwen in hebben, natuurlijk. Voor hetzelfde geld is het een hacker……

Bijna vijf miljoen gingen u voor!

 

Eerst wordt je IP-adres getoond: dat klopt tenminste. Dan onderzoekt hij je computer. Even later zou ik de champagne al klaar kunnen zetten, maar dat wordt nog even afgeraden. Nu de poorten nog…. Met een beetje geluk zijn ze allemaal dicht. Maar, zoals Amerikanen betaamt, hebben ze de overtreffende trap voor een 'closed' poort natuurlijk 'stealth' genoemd, naar die vliegtuigen die ook niemand kan zien. Mijn eerste testen gaven "closed", dus een extra firewall erbij en ja hoor: STEALTH……. Het glas kan geheven worden! Zoals met alles in deze 'wereld', als u dit ook wilt doen, dan doet u dit wel geheel op eigen risico!!!! Toch is het goed om eens op die website te gaan kijken. Vooral ook de aanvullende informatie over firewalls en andere zaken rond beveiliging is zeker de moeite waard en uiterst verhelderend.

 

Berry van Osch, internet-redacteur