berryvanosch.net

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home

GeoInfo Nederland, november 2004

Computergames en GPS: een waarschijnlijke combinatie?


Tot dusver dacht ik dat het enige speelse in het gebruik van GPS zat in Geocaching, u weet wel, dat schatzoeken met behulp van coördinaten en een GPS-ontvanger. En ook dacht ik dat je voor het spelen van computergames echt de deur niet uit hoefde.
Maar er is iets nieuws op markt gekomen waardoor ik die mening moet bijstellen. Tiger Telematics Inc., een bedrijf dat mobiele telematische diensten en systemen voor transport en logistiek levert, lanceert een nieuw product, een apparaat dat, qua klank heel toepasselijk, Gizmondo heet (www.gizmondo.com). Het is een handzame mobiele computer voor zogenaamd multi-entertainment, o.a. voorzien van GPRS en GPS-technologie.

fig. 1 Gizmondo

Gizmondo draait onder Windows CE en bevat een MP3-speler, heeft MPEG4 videomogelijkheden, een digitale camera en een GPRS netwerkverbinding voor het spelen van spellen in een wide-area netwerk. Via Bluetooth is multi-player gaming mogelijk en GPS is aanwezig voor location based services. Er zullen spellen worden ontwikkeld waarbij de fysieke locatie van een speler een grotere rol gaat spelen. Dus misschien worden computergames toch nog goed voor je conditie?

fig. 2 Nationale Atlas

nationalatlas.gov/natlas/natlasstart.asp
Op deze website tref je de nationale atlas USA on-line aan. Van diverse ruimtelijke thema's zoals klimaatgegevens, bevolkingsstatistiek, allerlei soorten begrenzingen, landbouwinformatie, etcetera wordt met behulp van de kaart informatie getoond.

Dan enkele milieuvriendelijke websites… Op www.climatehotmap.org vindt je een inventarisatie van allerlei gebeurtenissen die aantonen dat de aarde verder opwarmt met voorbeelden voorzien van kaarten en foto's.
En vooral voor meer foto's, waarin goed de verschillen te zien zijn tussen vroeger en nu, kijk even op www.worldviewofglobalwarming.org/.

fig. 3 National Earthquake
Information Center


Ook tv-zender National Geographic (maps.nationalgeographic.com/ topo/search.cfm) houdt zich bezig met kaarten. Talloze voorbeelden uit de USA kun je zo downloaden. Voor visualisatie moet je wel beschikken over het programma TOPO!
De US Geological Survey (USGS) omvat onder andere het National Earthquake Information Center (NEIC: site = neic.usgs.gov/). Dit instituut in Denver (Colorado) probeert om wereldwijd de locatie en omvang van actuele aardbevingen in kaart te brengen. Deze informatie is van belang voor zowel overheid en wetenschap maar natuurlijk ook het gewone publiek. In figuur 3 is een voorbeeld te zien wat van een specifieke aardbeving aan gegevens wordt getoond.

Nu iets zakelijks rond GIS: er is een website (www.gisbid.com/) waar je GIS-projecten kunt aanmelden en kunt bieden op de uitvoering ervan. Je moet je wel laten registreren om projectinformatie te kunnen inzien en te kunnen bieden. Het is een internationale marktplaats voor GIS-projecten, waar onze geo-bedrijven zich vast wel thuis zouden moeten voelen. Misschien doen ze er al aan mee?

fig. 4 Historische gemeentekaartjes

En dan tot slot: www.rat.de/kuijsten/atlas/. Via een andere tijdrovende hobby, de genealogie, stuitte ik op de Gemeente Atlas van Nederland van de hand van J. Kuyper in een uitgave van Hugo Suringar Leeuwarden. Per gemeente is een kaartimage voorhanden, gescand met een resolutie van 200 dpi. In totaal bijna 1200 kaartjes. Al met al levert dit toch een interessant historisch beeld op van Nederland anno 1865. Even op een provincie klikken en de rest wijst zich vanzelf… En natuurlijk vrij te downloaden...