berryvanosch.net

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home

Geodesia, november 2000

GeoWeb nieuws


Even vooraf...
U heeft het goed gezien, een nieuwe rubriek, want ook Geodesia gaat met zijn tijd mee. Natuurlijk bezoekt u al sinds ons vorige congres trouw onze website www.geodesia.nl, maar vanaf nu zal ik proberen u regelmatig verslag doen van interessante, wetenswaardige of gewoon gekke dingen, waar ik bij het actueel houden van de website tegenaan loop. En als u iets leuk tegenkomt op uw omzwervingen op het Web, aarzel dan niet en maak ons daarop attent This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it .

 

Hoeveel Geodesia's bestaan er eigenlijk?
Om te beginnen eerst maar iets vreemds….. Het overkomt iedereen wel eens, je wilt naar een bepaalde website toe, tikt de naam in en je krijgt een melding, dat de site niet bestaat of dat de server even 'down' is, of zoiets. Vaak blijkt dat je de toevoeging achter de "dot" verkeerd hebt; dus in plaats van .com moet het .org of .nl zijn.
Nu weet ik natuurlijk ook wel dat het bij onze website geodesia.nl is maar je bent natuurlijk toch benieuwd naar eventuele naamgenoten. Dus ik tik in: www.geodesia.com. En die bestaat! Ik denk nog, eens kijken of dat misschien vakgenoten zijn. Tot mijn niet geringe verbazing blijkt het echter niets met ons vak van doen te hebben. Het heeft iets te maken met juridische bescherming van intellectuele eigendom. Er staat: "Geodesia is an internet portal and hosted software solution provider for owners of intellectual assets and the professionals who provide services to them". Dit Geodesia is eind 1999 gesticht door het Engelse bedrijf Rouse & Co International, volgens eigen zeggen "one of the world's leading providers of intellectual asset management services…".

Grijpt uw kans bij Geodesia....

 

Hoe zijn ze toch aan die, ons zo vertrouwde, naam gekomen? Even snel diagonaal door hun 'pages' lezend kom ik daar toch niet achter…, maar aan hun plannen te zien zullen we in de toekomst nog zeker van ze horen!
Enfin, wilt u het fijne ervan weten, ga zelf maar eens kijken.

Ook www.geodesia.org bestaat, maar dat betreft tenminste een website van vakbroeders, de Portugese tak, wel te verstaan. Dat is direct te zien aan het draaiend wereldbolletje en met mijn roestige Portugees zie ik dat het over GPS gaat. Onderwijl ben ik er ook achter gekomen dat het woord "geodesia" verder ook gewoon geodesie betekent in het Spaans, Italiaans en vreemd genoeg in het Fins. Tot slot, kijk ook eens op deze url: http://members.primary.net/~kenkilgore/KenKILGORE/Geodesia.html . Dat leverde tenminste wel een mooi plaatje op; geen idee wat 't voorstelt.

Geodesia en de 3D-graphics art

 

Laat dit alles u er overigens niet van weerhouden om regelmatig onze eigen website te bezoeken, want redactie en bestuur van Geodesia probeert u hier steeds actueel te informeren over van alles en nog wat binnen ons vak.
Naast allerlei informatie over de stichting en het tijdschrift, treft u een steeds bijgewerkte agenda aan van activiteiten die in de nabije toekomst op het gebied van geodesie en geo-informatie plaatsvinden. Als u eens een artikel wilt schrijven, dan kunt u de aanwijzigingen voor auteurs lezen en zelfs direct een artikel bij ons aanmelden.
De vier aangesloten verenigingen kunnen zelf informatie op een eigen pagina kwijt, zoals de NVG en de VVL nu al doen. BvK en VMDR verdienen misschien nog wat aansporing?
Ook de promotie-commissie heeft een pagina, waarin verslag wordt gedaan hoe zij en u de geodesie aan de man/vrouw kunnen brengen.

Verder kunt u de bibliografie van het tijdschrift downloaden en de inhoudsopgaven van verschenen nummers nog eens nalezen. Eind van dit jaar hopen we die allemaal in een on-line bevraagbare database te hebben ondergebracht. Gelijktijdig zal dan ook de hele website in een ander jasje steken, sneller en meer bij de tijd….
En tot slot vindt u een groot aantal links naar websites op het gebied van geodesie en geo-informatiekunde, de organisaties en bedrijven die daar werkzaam zijn, en welke andere tijdschriften op onze vakgebieden publiceren. Kortom, ga regelmatig kijken en meld ons wanneer u aanvullingen heeft voor de agenda of ideeen voor andere rubrieken op de website.

 

Berry van Osch, internet-redacteur