berryvanosch.net

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home

Geodesia, januari 2001

Onze kadastrale "collega's" in de Verenigde Staten


Wat weten ze in de Verenigde Staten nu helemaal over kadastrale landmeters, is de eerste gedachte die bij me opkomt, als ik, zwervend op internet, stuit op de website www.cadastral.com. Toch intrigeert me de eerste zin, waarmee de auteur aangeeft dat deze site interessante informatie bevat voor 'land surveyors', ook wel bekend als - ja, nu komt het - "cadastral surveyors"…

De auteur Jerry Wahl brengt op persoonlijk initiatief, zo lijkt het, het Amerikaanse kadastrale verleden en heden tot leven. De landmeter was en is namens de Federal Land Surveying Authority bezig met het instandhouden van het Public Land Survey System (PLSS), ook wel bekend als "the rectangular system". Dit systeem werd van zeer groot belang in de 18e en 19e eeuw tijdens de trek naar het onontgonnen Westen. Een nostalgisch plaatje van de vroegere landmeter spreekt boekdelen.
Verder wordt het Cadastral Survey toegelicht, een programma van het Bureau of Land Management (BLM), waarvan van alle State Offices de managers met naam en email worden vermeld. Het BLM is primair verantwoordelijk voor het inmeten van de wettelijke grenzen voor de federale overheid, en zij doet dit kennelijk al 215 jaar! De huidige landmeter is daarbij naast landmeter tevens archeoloog en geoloog. Trots meldt de schrijver: "So we sometimes use the old saying "Land Surveying" is both an art and a science". Misschien kunnen we hem eens vragen om teksten voor onze promotiecommissie Geodesie te schrijven?

Bij één van de genoemde taken van het BLM moet ik toch even slikken. Deze luidt: "Is a leader in developing spatial data as a basis for National Land Information System. This includes a large data collection efforts which is underway, known as the GCDB or Geographic Coordinate Data Base Project. This is the largest project in the world for development of records based geographic spatial framework."
En wij in Nederland maar denken dat we bij het Kadaster zo'n grote ruimtelijke kadastrale database hebben, misschien wel de grootste?! Weer zijn die Amerikanen ons de baas, tenzij ze bij het schrijven van deze tekst niet over de grote plas hebben gekeken… of ons tijdschrift nooit hebben gelezen.

Aangenaam getroffen werd ik door de aanwezigheid van een gigantisch uitgebreide handleiding, de zogenaamde Manual of Survey Instructions, die er zo officieel uitziet dat men zich haast om erbij te vermelden dat niemand aan deze informatie rechten kan ontlenen. (Kijk, zo kennen wij onze Amerikaanse vakbroeders weer!).
Desalniettemin is er voor de kadastrale, maar ook andere geodetische, fijnproevers zeer veel -- met de nadruk op veel -- interessants in te lezen. Kijkt u zelf maar. Het bevat velerlei onderwerpen zoals de 'Amerikaanse HTW', verhandelingen over elementair landmeten, hoe een veldwerk moeten worden geschetst en alles over juridische aspecten bij de registratie van grondrechten, enzovoorts, enzovoorts.
Ook vind u tabellen met de efemere standen van zon en poolster voor het jaar 2000. En vele artikelen over uiteenlopende vakmatig relevante onderwerpen. Heb je dan nog niet gevonden wat je zocht, dan kun je via de zoekmachine uitzoeken waar je dan wel moet zijn…

Kortom, een verrassende complete wereld ontvouwt zich na één klik op zo'n simpele website naam.

Berry van Osch, internet-redacteur