berryvanosch.net

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home

Geodesia, februari 2001

Vastgoedinformatie ligt in Amerika gewoon op "straat". "Just one click away"


Via een collega werd ik een tijdje terug geattendeerd op een Amerikaanse website uit Virginia, die 'iets' deed met het tonen van vastgoedinformatie. Onder de weinig prijsgevende naam www.regis.state.va.us gaan enkele gemeenten (counties) aan de westkust in de staat Virginia schuil, die gezamenlijk een samenwerkingsverband voor GIS (Geo Information Services) hebben opgezet.
De kwaliteit van het plaatje op de startpagina is niet veelbelovend, maar dat komt wel meer voor, dus toch even verder kijken. Je kunt vier counties aanklikken, grotere steden als Williamsburg zijn nog niet 'available'…

Ieder van deze counties heeft in geheel eigen stijl zijn deel ingericht. Ik bekijk de gemeente Hampton door op de kaart te klikken. Naast wat andere informatie valt mijn oog ook op "property applications"; dat ziet er vastgoed-achtig uit, daar moeten we naar toe. Je krijgt een overzichtskaart van het gebied getoond en de gebruikelijke mogelijkheden om in- en uit te zoomen. Op het moment dat je op een voldoende grootschalig niveau bent aangekomen kun je bepaalde thema's aan of uitzetten door de betreffende lagen aan te vinken. Al snel wordt de perceelstructuur zichtbaar. Fraai is dat men naar wens de luchtfoto daarbij als achtergrond kan laten zien. Vervolgens kun je een perceel selecteren. Het perceel wordt gemarkeerd en het nummer komt in 'vet' in beeld. Aan de rechterkant worden in een tabel alle 'administratieve' gegevens van dat perceel getoond. Bij die vele gegevens over perceel en eigenaar zijn bijvoorbeeld census-gegevens opgenomen. Via een hyperlink krijg je de kaart van de kiesdistricten te zien. Wat zijn de dichtstbijzijnde scholen en er kan informatie over worden opgevraagd. Bij het perceel staat ook op welke dag het huisvuil wordt opgehaald en de straat wordt gereinigd en nog veel meer wijk- en buurtinformatie. Kortom, teveel om op te noemen.
Wil je nog meer detail-informatie van het perceel, dan zit je met één enkele muisklik in een vervolgscherm. Daar kom je alles te weten over het huis, zoals bouwjaar, prijs, hoeveel kamers, type dak en wat je binnen op je vloer hebt liggen. Maar ook de waarde van de grond en hoe vaak en voor hoeveel het perceel de laatste jaren is verkocht, inclusief het "deel en nummer" van de koopakte.

Je kunt ook een andere vorm van bevraging kiezen, bijvoorbeeld op adres of op naam. Bij het intikken van bijvoorbeeld de naam "Smith" kreeg ik natuurlijk een heleboel treffers en kon hen vervolgens een voor een aanklikken om te weten komen waar en hoe ze woonden, inclusief een foto van hun huis.

Bij zo'n enorme stortvloed aan kadastrale en gemeentelijke vastgoedinformatie is het geen wonder dat je aan het begin eerst akkoord moet gaan met de mededeling, dat men heeft getracht een zo hoog mogelijke kwaliteit in kaart en informatie te stoppen, maar als er desondanks iets niet klopt, dan kun je daar natuurlijk geen rechten aan ontlenen. En doorverkopen van deze gegevens mag natuurlijk ook niet! Alles is gratis en lijkt een redelijk hoge actualiteit (ca. 2 maanden) te hebben.


Het is natuurlijk duidelijk dat deze vastgoedinformatievoorziening vooral bedoeld is voor de lokale bevolking, want er wordt tevens een routebeschrijving afgebeeld naar het stadhuis en zelfs een plattegrond van de juiste etage om verdere gegevens te komen vragen. Ik kon me niet voorstellen dat dat nog nodig was…

Na het bekijken van deze website is mijn instinctieve reactie: kan en mag dat zomaar en waarom doen we dat in Nederland ook niet zo? Aan de beschikbaarheid van de technologie (internet en geo-browsers) kan het niet liggen. Misschien wel aan het gratis karakter van deze vorm van publieke dienstverlening. En daarmee kom je precies in de kern van de discussie over het in brede zin voor het publiek ontsluiten van vastgoedinformatie. Hoe halen dataleveranciers, zoals Kadaster en gemeenten, de kosten voor inwinnen, beheren en verstrekken van deze informatie eruit. En de problematiek rond een veilig betalingsverkeer op internet (e-commerce) schijnt ook nog niet helemaal opgelost te zijn. Aan de andere kant is er zeker ook het privacy-aspect. Al met al heeft het ook wel iets griezeligs, dat een volstrekte vreemde zomaar voor niets een heleboel informatie van je te weten kan komen.
Dat het technisch zo kan is mooi, maar ergens houdt je er toch nog wel een enigszins ambivalent gevoel aan over….. De vraag is hoe lang nog?

Berry van Osch, internet-redacteur