berryvanosch.net

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home

Geodesia, mei 2001

Een aardse blik en andere mysteries…Historisch fotomateriaal op internet
Het activeren van de weblink www.photolib.noaa.gov/historic/c&gs/index.html resulteert in een Amerikaanse site van het NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) die meer dan 3000 doorgaans historische foto's op internet over allerlei onderwerpen rond coast & geodetic survey. Veel fotomateriaal gaat over de uitvoering van werkzaamheden rond geofysica, fotogrammetrie en oceanografie, vooral bezien vanuit het militaire aspect van deze disciplines. Een aanrader voor liefhebbers van de geschiedenis van de geodesie. De NOAA Photo Library is overigens nóg veel uitgebreider…
Kijk op hun homepage ook even naar de "image of the day", een hoge resolutie satellietopname. Zie bijgaande afbeelding van een tropische cycloon bij Madagascar van 8 januari j.l."Hall of Illusions"
Even iets niet-geodetisch, alhoewel het wel degelijk iets met wiskunde, of liever ruimtelijk inzicht, te maken heeft. Liefhebbers raad ik echt aan eens te gaan kijken op www.illusionworks.com/html/hall of_illusions.html.

Deze website toont een grote hoeveelheid puzzels en 'Escheriaans' werk, van de onmogelijke driehoek (zie fig) tot de continu oplopende traptreden, onmogelijke puzzels, enzovoorts. Ook onmogelijke dynamische figuren, die bij ingespannen turen lijken te bewegen. Enkele voorbeelden zie je in bijgevoegde figuren. Er zijn er nog veel meer - even een filmpje downloaden -- en ook wordt uitgelegd welke principes achter elk schijnprobleem schuilgaat.
Op de startpagina kun je ook nog kiezen of je als beginner of als gevorderde wil worden beschouwd. Er wordt met ieders niveau rekening gehouden… de uitleg bij elke illusie varieert van zeg maar mavo-niveau tot populair wetenschappelijk.

En nog iets anders bij dit adres: click eens op de button "site map", en een window opent zich waar op fraaie wijze de gehele opbouw van de website 'grafisch' wordt getoond.Berry van Osch, internet-redacteur