berryvanosch.net

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home

Geodesia, september 2001

"Oddens Bookmarks, The Fascinating World of Maps and Mapping".
Een geo-begrip op Internet!Wie zich wel eens wat vrije web-tijd gunt en uit nieuwsgierigheid bij de vermelde geo-links op onze website langsloopt, is misschien wel eens gestuit op het zo op het eerste oog niet zo veelzeggende adres http://oddens.geog.uu.nl/index.html. Dit webadres hebben we al heel lang bij onze geo-links vermeld staan, maar het wordt tijd om er toch wat prominenter aandacht aan te schenken.

 

Het enige lastige voor deze columnist is dat als de home-pagina op je beeldscherm verschijnt, je niet weet waar je moet beginnen, er is zoveel… Maar gelukkig, de website is sober, helder en eenduidig opgezet, zonder allerlei franje die je van het hoofddoel afhouden.

Oorspronkelijk opgezet door Oddens van de Universiteit van Utrecht (faculteit Geografie) is de site enige tijd terug geheel vernieuwd door KartLab (ook Universiteit Utrecht). De stijl is praktisch en sober, en dus uitstekend geschikt voor zijn doel… de bezoeker efficiënt te laten zoeken naar adressen op het web waar iets te vinden valt over geo-informatie. Inmiddels bevat de website circa 14.000 links naar allerlei locaties die iets van doen hebben met kartografie en kaarten, geografie en geo-informatie. En per dag komen er tientallen nieuwe links bij! Begrijpelijkerwijs door zijn internationale karakter is de website in het Engels opgemaakt.

 

Door het grote aantal verwijzingen is bij het 'browsen' een goede indeling in categorieën van essentieel belang. Binnen elke categorie vindt je ook weer een verdere onderverdeling naar onderwerpen. En om nog beter naar je doelgebied te komen kun je ook opgeven binnen welk land moet worden gezocht.
Bij elke categorie wordt er door de auteur speciaal gewezen op enkele interessante adressen… En uiteraard is standaard ook een goede zoek-functie aanwezig, waar op categorie en land kan worden gezocht. Omdat er zoveel verwijzingen zijn wordt via een speciale pagina even gewezen op de nieuwe bijdragen van de laatste maand.
Uiteraard was ook Geodesia te vinden, alhoewel een van de links niet meer klopt sinds onze 'restyling'.

En dat het een populaire site is bewijzen de cijfers: gemiddeld zo'n 1500 "pageviews" per dag en 1,5 miljoen bezoekers sinds de oprichting in 1996. Je krijgt zeer uitgebreid uitgelegd hoe je kunt adverteren via Oddens Bookmarks. Met ruim 400.000 bezoeken in 2000 voorwaar een veelbezocht adres!
Inhoudelijk valt er eigenlijk niet zoveel over de site zelf te zeggen, de grote kracht ligt in zijn mogelijkheden om wereldwijd relevante webadressen te ontsluiten. Oddens' Bookmarks is met recht een geo-portaal te noemen en toont ons een prima venster op die grote en vaak verrassend onbekende geo-wereld.
Eindconclusie: Oddens Bookmarks is een heel belangrijk webadres voor iedere geo-deskundige en geo-geinteresseerde. En daarom staat ook terecht in de kop van deze bijdrage: "… een geo-begrip op internet"!

 

Berry van Osch, internet-redacteur