berryvanosch.net

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home

Geodesia, oktober 2001

Zoekt u een nieuwe woning?Wie een nieuwe woning zoekt kan tegenwoordig rustig vanuit zijn luie stoel beginnen. Op Internet zijn genoeg adressen om je goed te oriënteren. De makelaardij helpt daarbij - sóms - een handje… Zo maar een kleine, persoonlijke greep uit het overvloedige aanbod.

fig. 1 zoekresultaat bij Funda.

 

Voor een overzicht van meerdere adressen kun je bijvoorbeeld terecht bij www.tosurfyou.nl/wonen/huizenmarkt.html, een 'startpagina'-achtige website, waar ook op het gebied van wonen veel geordende informatie en adresverwijzingen zijn te vinden. Maar via een uitstekende zoekmachine als Google (www.google.com) vindt je met enkele goede sleutelwoorden ook een schat aan webadressen. Maar ja, dat is een kwestie van het aanscherpen van je query.

Funda (www.funda.nl) is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en uitgeverij Wegener N.V. Het is naar eigen zeggen de enige website waar het totale, actuele aanbod van koophuizen van de NVM-makelaars is te vinden: "het grootste woningenaanbod van Nederland online gepresenteerd". Er staan in ieder geval meer dan 50.000 objecten te koop of te huur. Een gebruiksvriendelijk zoekmechanisme levert een overzichtelijk resultaat op (zie fig.1). Ook biedt de website mogelijkheden om bijvoorbeeld je maximale hypotheek te laten uitrekenen.

fig. 2 Digimmo.

 

Bij een ander adres wordt ongeveer hetzelfde geclaimd, nl. www.digimmo.nl (vroeger huisveiling.nl, een samenvoeging van meerdere websites op huizengebied). Digimmo (fig. 2) biedt als onafhankelijke organisatie een zeer breed pakket aan diensten en dus niet alleen woningen zoeken. Zo kun je bijvoorbeeld ook de verkoopprijzen te weten komen van huizen in een bepaald postcodegebied in de achterliggende periode. Deze gegevens komen voort uit de koopsommen zoals ze door het Kadaster worden geregistreerd. Je hoeft je postcode maar in te vullen en voila… Je krijgt per kwartaal de aantallen transacties te zien op het niveau van gemeente, buurt, straat en postcode, voorzien van gemiddelde verkoopprijs. Als je een beetje bekend bent met de buurt en er zijn niet zoveel verhuizingen geweest, haal je de individuele transacties er zo uit!.

Een ander initiatief, waarbij je er niet direct achterkomt wie erachter zit, is te vinden op http://www.vrijehuizenmarkt.nl/. Zo te zien is het kennelijk een verbond van een aantal 'vrije' jongens (makelaars), die de schijnbare kartelvorming in de makelaardij wensen te doorbreken. Iets soortgelijks hebben ze ook voor 'kantoren'!

Bij www.woonkrant.nl kunnen makelaars hun vraag en aanbod opgeven en kunnen particulieren en bedrijven zo met de juiste makelaar in contact komen. Ook wordt nieuws op het gebied van wonen en huizen vermeld. Het is per slot van rekening een krant!

fig. 3 particulieren op de huizenmarkt.

 

Ook zonder makelaar kunt je genoeg vinden! Kijk maar bij www.huizenmarktparticulier.nl. Het doel van HuizenMarkt Particulier is het creëren van een marktplaats, waar particuliere vragers en -aanbieders van woningen samenkomen zonder een makelaar in te schakelen. Via een directe koppeling naar free.lokatienet.nl kunt u direct zien waar het huis van uw keuze gesitueerd is.
Als u geïnteresseerd bent, wordt u na het digitaal versturen van een invulformulier snel in contact gebracht met de verkoper. Vreemd genoeg adverteren ook makelaars op deze website, terwijl alles er toch op gericht is om de makelaar juist te ontlopen….? (fig.3)

Een ander adres buiten de makelaar om is www.koophuizen.com. House Online Moerdijk biedt particulieren en bedrijven de gelegenheid om via het internet onroerend goed te koop/huur aan te bieden zonder tussenkomst van een makelaar. Feitelijk komt het neer op het plaatsen van een digitale advertentie.

En heb je geen zin om al die adressen zelf af te lopen, dan kun je ook opgeven om een ander -- de electronische makelaar dus - voor je te laten zoeken zoals bij www.huismail.nl. Na inschrijving ontvang je kosteloos 3 maanden lang informatie over het aanbod van voor jou geschikte woningen.

 

Berry van Osch, internet-redacteur