berryvanosch.net

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home

Geodesia, december 2001

Kriskras over het net....Er is me gemeld dat de Coördinatiegroep Radionavigatie sinds kort on-line is: www.radionavigatie.nl (fig. 1).

fig. 1: Website CRN

 

 

De CRN is het platform waarbinnen de bij navigatie en plaatsbepaling betrokken departementsonderdelen van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat bijeenkomen. De website bevat informatie over navigatie- en plaatsbepalingssystemen en toont de ontwikkeling van het Europese satelliet navigatiesysteem GALILEO. Ook vindt u hier informatie over nationale kenniscentra/-organisaties en relevante (inter)nationale links. Een mooie professioneel ontworpen website… misschien wel wat traag bij het opbouwen van de schermen.

Wie denkt dat ze in Tirol alleen maar jodelen en bergbeklimmen en zich nog nauwelijks met Internet bezighouden, heeft het toch danig mis...

fig. 2: Tiris

 

Ook in Oostenrijk kan men zonder veel moeite heel wat vastgoedinformatie zo van het net plukken (www.tirol.gv.at/tiris/). Daar zorgt het Tiroler Raumordnungs-Informationssystem (Tiris) wel voor (fig. 2). Er zijn vele voorbeelden van geo-gerelateerde gegevens in kaartvorm te zien, maar graag vraag ik uw aandacht ook even voor een handige visualisatie van adressen of voor de mountainbike routes (fig.3). De meeste gegevens zijn gratis… maar voor sommige gegevens heb je een username & password nodig.

fig. 3: De mountainbike-routes in Tirol

 

 
Bridgis (www.bridgis.nl) heeft zijn website vernieuwd. Na een wel haast "mondriaans" aandoende startpagina is gekozen voor een opbouw van de website die strak is en to-the-point. Als eerste opwarmertje kun je na opgave van je postcode en huisnummer een kaartje van je woonlocatie getoond krijgen (fig.4). Tenminste als je in Amsterdam of Tiel woont; de rest komt later… Op heldere en overzichtelijke wijze brengt men vervolgens dataproducten en diensten onder de aandacht. Nuttig is ook de algemene informatie over het vervaardigen en gebruik van geo-informatie. Voor diegenen onder ons met iets meer vrije "webtijd": er kan ook nog even on-line gepuzzeld worden (Topopuzzel).

fig. 4: Adreszoeken met Bridgis

 

Bij Rijnland Plattegronden (www.plattegronden.nl) vindt je een groeiende verzameling on-line stadsplattegronden (fig.5). Handig om even je route te zoeken of een kopietje te maken als je ergens heen moet en de weg niet zeker weet. Regelmatig worden er dorpen en steden toegevoegd.

Tot slot nog een tip: Address Warehouse (www.euronet.nl/users/nh/geo.html). Een website met zeer veel verwijzingen naar allerhande onderwerpen. Dit adresonderdeel behandelt daarvan alle geo-gerelateerde onderwerpen (Geografie en Topografie). Een bonte verzameling, dat wel.

fig. 5: Online stadsplattegronden

 


Overigens… Geodesia vonden we er niet, helaas… Naar het KT (Kartografisch Tijdschrift) werd wél verwezen. Ook nergens een spoor van de Nederlandse Vereniging voor Geodesie, wel die voor Kartografie! De NVK-link was echter verouderd.
Desondanks een aanrader…

 

Berry van Osch, internet-redacteur