berryvanosch.net

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home

Geodesia, februari 2002

Kaarten en foto's kijken op het netVoor die lezers van Geodesia met affiniteit voor cartografie, en daarmee voor topografische kaarten en luchtfoto's, is deze Van het Web geheel gewijd aan weblinks waar je deze in elektronische zin in overvloed aantreft.

fig. 1: Historische stadsplattegronden

 

 

Voor het zoeken gebruik ik onder andere het hier al eerder besproken Oddens Bookmarks (oddens.geog.uu.nl/index.html), waardoor het zoeken aanmerkelijk gerichter kan plaatsvinden. Wellicht hebben enkele van u dit reeds ondervonden…

Neem maar eens deze Israëlische site: historic-cities.huji.ac.il/. Via dit adres vindt men historische kaarten van veel steden in Europa (fig. 1). We kiezen gemakshalve voor Amsterdam waar je via een van de links naar de Bibliotheek van de UvA gaat (www.uba.uva.nl/nl/collecties/kaarten/chrnadam.html#16). Hier vindt je afbeeldingen van kaarten uit de 16e tot en met de 19e eeuw (fig.2).

fig. 2: Plattegrond van Amsterdam, uitgegeven door Nicolaas Visscher, ca. 1680

 

Zoeken op naam van een 'antieke' kaartenmaker is ook mogelijk. Probeer eens Braun & Hogenberg met de kaartenserie "Civitates Orbis Terrarum", die tussen 1572 en 1617 uitkwam (historic-cities.huji.ac.il/mapmakers/ braun_hogenberg.html). Als je een voldoende snelle verbinding hebt is het zeker de moeite waard om een digitale kopie in hoge resolutie van een van de oude stadsplattegronden op te slaan.

Een adres met een echte loketfunctie voor webmapping is web.nps.navy.mil/~library/mapcollection.htm. Het betreft de Dudley Knox Library van de Naval Postgraduate School met een enorm aanbod van kaarten en satellietbeelden, voornamelijk van de USA maar ook van andere delen van de wereld. De eerste verwijzing is naar een weblink met de top 100 aan Mapsites (www.100topmap.com/) met op de eerste plaats het bekende MapQuest. Zo kom je echter ook een link tegen naar Historic Maps of Dutch Cartographers, een initiatief van de Rijksuniversiteit Groningen (grid.let.rug.nl/~welling/maps/maps.html.

fig. 3: Zoeken in London naar St.James's Park levert deze kaart met foto op

 

 

Verder is een uitermate aardige én snelle website het Britse Streetmap (www.streetmap.co.uk/) dat alle stadsplattegronden van de UK heeft en bij een aantal ook luchtfoto's toont (fig.3).
Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in de oorlogen en campagnes van Napoleon (www.dean.usma.edu/history/dhistorymaps/NapoleonPages/NapToC.htm) (fig. 4).

Tot slot nog piazza.iae.nl/users/thomas/kaarten_kijken.htm, een initiatief van iemand die alleen maar een voornaam heeft (Thomas) en als hobby oude topografische stafkaarten van Nederland verzamelt. Hij streeft naar een complete verzameling… Misschien kan iemand van onze lezers hem helpen?

fig. 4: Het strijdtoneel van Napoleon

 

Persoonlijk vind ik dit soort websites wel tot mijn favorieten behoren. Het gemak waarmee je via Internet toegang krijgt tot oude kaartverzamelingen, die vroeger door slechts een enkeling kon worden bekeken, is fantastisch. En even een digitale kopie maken voor een blijvende herinnering gaat eenvoudig.
Een volgende keer meer over dit soort mapsites…

 

Berry van Osch, internet-redacteur