berryvanosch.net

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home

Geodesia, maart 2002

Internet-kartografie in eigen land ...Webadressen met topografische kaarten en luchtfoto's zijn zo talrijk aanwezig dat zelfs een oppervlakkige bespreking vele bijdragen zou vergen. Overigens gebeurt dat regelmatig op professionele wijze onder andere in het Kartografisch Tijdschrift van onze collega's. We moeten dus selectief zijn. Laten we deze keer maar eens in eigen land blijven.

fig. 1: Oude kaarten van Overijssel.

 

 

Oude kaarten op nieuwe wijze getoond

 

De geschiedenis van Overijssel is op eenvoudige en doeltreffende wijze in kaart gebracht (www.overijsselinkaart.nl). Een zoekscherm met mogelijkheden voor zoeken op plaatsnaam, kaartenmaker, uitgever of uitgiftejaar. Van elke gevonden kaart worden kort de belangrijkste gegevens vermeld (zie fig. 1) en men kan op de kaart klikken voor een verdere vergroting.

www.dutchgenealogy.com is een Engelstalige website, waar je tegen betaling je Nederlandse voorouders kunt opsporen. Een extra faciliteit is dat je kunt kiezen voor Dutch City Maps, waarna je op de verschijnende pagina een provincie selecteert. Er wordt een overzicht getoond van gemeenten, waarvan je een oude kaart (rond 1800) kunt opvragen in het pdf-formaat (bekijken met acrobat reader). De kaarten zijn alleen in zwart/wit.

fig. 2: Tensing SKS toont historie.

 

Tensing SKS, actief op de GIS-markt, publiceert daarnaast historisch kaartmateriaal via internet (www.tensingsks.com/ Archief/index.htm). Voor een voorbeeld zie fig. 2. Kijk op deze overzichtelijke website ook even bij Downloads voor mogelijk interessante documenten (pdf-formaat) over allerlei geo-onderwerpen.

 

Navigeren voor het vinden van locaties

 

Een belangrijk doel voor het gebruik van kaartmateriaal op Internet is het snel via kaartnavigatie laten vinden en tonen van bepaalde bestemmingen. Doorgaans in relatie tot locatiegebonden informatie. Denk maar aan zaken als routeplanners of woningzoeken.

fig. 3: De ligging van AH-winkels.

 

 

De website van Albert Heijn is een typisch voorbeeld van een zogenaamde "find nearest location" toepassing. Na het opgeven van een postcode wordt u een kaart op buurtniveau getoond waarin de dichtstbijzijnde Albert Heijn winkels worden weergegeven (fig. 3) (www.ah.nl/nl/AH/content/ albertheijn/winkelinformatie/). Via zoomen en pannen krijg je de kaart grootschalig tot op straatniveau te zien. Uitzoomen kan wel maar door de steeds afgebeelde, niet meeschalende, AH-winkelsymbolen heeft dit uiteindelijk op kleinschalig kaartniveau weinig zin meer!

Het Landelijk SamenwerkingsVerband van de GBKN (LSV) heeft een soort interactieve kaart van Nederland met woonplaatsgrenzen bij het menu "GBKN-loket" (www.gbkn.nl), zodat de gegevens van alle GBKN-beheerders en contactpersonen via de kaart kunnen worden opgevraagd.

De bekende zoekmachine ILSE is ook een fraai adres om een kaartje van een bepaalde locatie te verkrijgen of een route te laten uitstippelen: kaart.ilse.nl/.
Reisinformatie over het openbaar vervoer is zelden voorzien van kaartondersteuning. In ieder geval vind je die niet op de NS-site zelf. Bij sommige andere adressen kan wel een routekaartje of een plattegrond van vertrek- en aankomstlocatie worden getoond, zoals www.9292ov.nl (waarin overigens ook de NS is betrokken).
Tot slot wijs ik nog op www.routemaster.nl/, een van de vele inmiddels 'gewone', op adres gebaseerde, routeplanners, ook ontwikkeld door Tensing SKS. Zij tekenen ook voor de versies bij de ANWB en BP.

Zoekmachines:
 

Berry van Osch, internet-redacteur