berryvanosch.net

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home

Geodesia, april 2002

Nieuwe én oude kaarten



Bij mijn speurtocht naar websites van eigen bodem voor het samenstellen van de vorige twee webcolumns bleken er nog zoveel adressen gevonden te kunnen worden, dat een vervolg onontkoombaar lijkt. Bij deze dus…

fig. 1: Inzoomen op een kadastraal minuutplan.

 

 

Een fraai voorbeeld is De Noord-Hollandse Beeldbank (www.beeldbank-nh.nl/topview), een initiatief van een aantal instellingen zoals archiefdiensten en musea, die historisch beeldmateriaal van Noord-Holland beheren. Je vindt hier oude foto's, prentbriefkaarten, maar ook tekeningen en kaarten vanaf de 16 eeuw tot heden. In de zoekmachine kan onderscheid worden gemaakt in verschillende categorieën. De website schijnt nog in een experimentele fase te zijn, maar er is al functionaliteit om verder in te zoomen op bepaalde kaarten (zie fig. 1).

En nu iets geheel anders en beslist uniek. De website www.noviomagus.nl/, een particulier initiatief van enkele Nijmegenaren om informatie over de cultuur en geschiedenis van hun stad ludiek over het virtuele voetlicht te brengen. Maar ook actuele zaken worden gemeld. Een greep uit het aanbod. De geschiedenis van de stad wordt uitvoerig verteld vanaf het prille begin met de Romeinen in de eerste eeuw voor Christus. Heel informatief is ook de verzameling ansichtkaarten en prenten en gravures uit vorige eeuwen.

fig. 2: Nijmegen rond 1920 volgens de ANWB.

 

En voor ons natuurlijk zeer aansprekend zijn de topografische kaarten en plattegronden, daterend van ca 1600 tot heden (fig 2). Sommige series worden als animatie getoond zodat je de groei van Nijmegen goed kunt volgen en je er bijna "met losse handen" naar kunt kijken.
Verder een uitgebreide collectie foto's, een overzicht van rijksmonumenten en fraaie gevels, routes voor stadswandelingen, een desktopfoto voor je bureaublad downloaden, een zoekmachine als je iets niet kunt vinden, etcetera… Kortom, een fraaie website waar je wel even tijd aan kwijt bent om alles op je te laten inwerken!

fig. 3: De Nieuwe Kaart van Nederland.

 

 

Tot slot nog iets moderns… Op 7 maart j.l. is de tweede versie van de Nieuwe Kaart van Nederland 2.0 ten doop gehouden en door de gelijknamige stichting aangeboden aan de minister van Ruimtelijke Ordening, Jan Pronk (www.nieuwekaart.nl/). De Nieuwe Kaart van Nederland 2010-2030 (zie fig. 3) wordt niet alleen een poster aan de muur of een overzichtskaart, hij is ook beschikbaar als GIS-bestand op CD-Rom of via de website.
Iedereen kan dan zelf online opzoeken wat er volgens de plannen(makers) op stapel staat tot 2010 en verder. Er zijn ruim 5.000 plannen in het bestand opgenomen conform het Informatiemodel Ruimtelijke Ordening (IMRO). Naast lokale plannen bevat deze versie ook structuurplannen, herstructureringsplannen, landinrichtingsplannen, waterplannen en streekplannen.
Kijk voor meer informatie op de website van het project Digitale Uitwisseling van Ruimtelijke Plannen (DURP; www.digitale-plannen.nl/).

 

Berry van Osch, internet-redacteur