berryvanosch.net

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home

Geodesia, september 2002

Wie wil er een foto van zijn huis?Geosource (www.library.uu.nl/geosource/) is een verzameling links naar webpagina's met informatie over de vakgebieden die worden onderwezen in de faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de Universiteit Utrecht. Er zijn zo'n 4500 links naar geo-gerelateerde onderwerpen, onderverdeeld in twaalf uiteenlopende categorieën.

fig. 1: Solis zoekmachine

 

 

Voor de echte liefhebbers van 'kartografisch' zoeken wordt echter toch - terecht - verwezen naar Oddens's Bookmarks, in deze rubriek al eerder besproken.

In dezelfde hoek treffen we Solis (www.uu.nl/uupublish/homeuu/ zoeken/2647main.html), dit is het informatiesysteem ('zoekmachine') van de Universiteit Utrecht. Je kunt van hieruit ook je informatievragen kwijt via SURFnet voor verdere zoekoperaties op Internet of via het trefwoordensysteem Dr.Clavan.


fig. 2: Foto van je huis

 

Een illustratief voorbeeld van de wijze waarop internetbedrijven leuk kunnen scoren met geo-informatie is www.fotovlucht.nl. Op deze website kun je een, vanuit een helikopter vervaardigde, luchtfoto van je woning (met omgeving) bestellen en downloaden. Wel een woord van waarschuwing: volgens de Consumentengids (van augustus) is er gebruik gemaakt van een bepaalde techniek met 0900-nummers waardoor je telefoonkosten aardig kunnen oplopen. Maar uit hun informatiepagina meen ik op te kunnen maken dat ze dit probleem verholpen hebben. Hetzelfde product wordt ook geboden via www.fotovanjehuis.nl.

fig. 3: ook Interliner doet aan kartografie

 

 

Een mooi gebruik van internetkartografie treffen we aan bij een landelijke vervoerder op middellange afstanden, Interliner (www.interliner.nl). Die blijkt zijn zaakjes 'kartografisch' gezien goed voor elkaar te hebben op internet. Op een kaart van Nederland zie je een netwerk met hun lijnverbindingen en de lijnen zijn clickable. Na het aanwijzen met de muis van een lijn krijg je een detailkaart met trajectnummers. Klik op een nummer en de dienstregeling verschijnt met een cartografische visualisatie van het gehele traject. Erg fraai vormgegeven met mogelijkheden voor in- en uitzoomen, maar je PC moet wel weten om te gaan met 'flash'.

fig. 4: ARCHIS

 

ARCHIS is een meldingendatabase van archeologische vondsten, bijgehouden door de ROB (Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek). Op hun homepage www.archis.nl/ vindt u alles over hun werkzaamheden. Gedetailleerde informatie over het Archis-systeem staat vermeld op archweb.leidenuniv.nl/fa/student/bijvak/ gap/Archis.htm. Deze database met ca. 70.000 objecten is van het type Oracle Spatial, terwijl de gegevens met behulp van MapXtreme worden gevisualiseerd. Eerder dit jaar heeft in VI-matrix een artikel over Archis gestaan.

 

Berry van Osch, internet-redacteur