berryvanosch.net

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home

Geodesia, oktober 2002

Een antieke kaart was weer even actueel....Voor liefhebbers van historische kartografie is een van de terugkerende thema's de controverse rond de echtheid van de zogenaamde Vinland Kaart.

fig. 1: Vinland Kaart

 

Recentelijk is deze weer eens in het nieuws geweest. De kaart schijnt te dateren van voor 1430 en biedt wellicht de vroegste afbeelding van een stukje Noord-Amerika (Newfoundland), ontdekt door de Vikingen. En daarmee wordt de aloude discussie rond de ontdekking van Amerika door Columbus weer eens opgepoetst.
Onlangs lijkt in ieder geval met de koolstof-14 methode te zijn bewezen dat het perkament tenminste uit die tijd stamt (voor details daarover moet je bij het tijdschrift Radiocarbon zijn, www.radiocarbon.org/). Op internet vinden we enkele plaatsen waar je meer en gedetailleerde informatie omtrent de Vinland Kaart kunt aantreffen. De website www.isidore-of-seville.com/vinland/ is er geheel aan gewijd en via dit adres kom je ook naar andere sites.


fig. 2: Smithsonian Institute

 

Via Vinland en haar ontdekkers, de Vikingen, kwam ik terecht op de website van het Smithsonian Institute (www.mnh.si.edu/vikings/start.html). Daar krijg je een werkelijk unieke gelegenheid om op virtuele wijze (ondersteund door beeld en geluid) de reizen van de Vikingen naar Noord-Amerika mee te maken. Klik maar op "Viking Voyage" en kies vervolgens voor de flash-versie. De rest wijst zich vrijwel vanzelf…

Onder het thema "meten, meten en nog eens meten…." gunt het Museum in Alkmaar ons een kijkje in het Vaderlandse landmeetkundige verleden (www.stedelijkmuseumalkmaar.nl/paginas/7a4f.htm). Vooral interessant voor diegenen die het vak Aardrijkskunde op middelbare scholen een warm hart toedragen.
In een vorige column schreef ik al eens over de Hollandse Beeldbank, waar veel prachtig kaartmateriaal te vinden is. Het toen geldende adres (mocht je dit hebben opgeslagen onder je favorieten) blijkt gewijzigd te zijn: www.beeldbank-nh.nl/zoeken.asp.

fig. 3: Aarde.Nu

 

 

Zeker voor mensen met schoolgaande kinderen is www.aarde.nu een bezoekje waard.
Aarde.Nu is een samenwerkingsverband tussen de aardwetenschappelijke opleidingen van enkele technische universiteiten en bedoeld voor leerlingen en docenten van middelbare scholen. Talloze geo-thema's zijn heel eigentijds uitgewerkt en worden aanschouwelijk besproken. Voorbeelden van onderwerpen zijn het fenomeen El Nino of alles over aardbevingen in Nederland.

fig. 4: Henry Davis Consulting

 

Tot slot www.henry-davis.com/MAPS/, een door Henry Davis Consulting gesponsorde grote database met veel afbeeldingen en kaarten uit het verleden tot nu. Het ontwerp van de site is qua opzet extreem simpel, er is duidelijk meer gelet op de inhoud dan op de vorm! Ook worden uitgebreide beschrijvingen gegeven rond de vervaardiging van de getoonde kaarten. En tref je monografieën en bibliografieën aan. Verder zijn enkele verwijzingen opgenomen naar gelijksoortige adressen.

 

Berry van Osch, internet-redacteur