berryvanosch.net

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home

Geodesia, november 2002

De aarde in vogelvlucht en 3D....Het is een bekend feit dat zo ongeveer elk stukje aarde bijna dagelijks vanuit de ruimte kan worden gefotografeerd. Dit is nodig voor allerlei toepassingen. Een prettig bijkomend effect is dat van dat materiaal gelukkig ook veel op Internet te vinden is. Er zijn heel wat instanties en bedrijven in de wereld die satellietbeelden en luchtfoto's aanbieden, al dan niet tegen betaling. Enkele adressen zijn even bezocht.

fig. 1: Terradesk

 

 

Een heel fraaie krent uit de pap van voorbeelden is Terradesk (www.terradesk.nl/). Een moderne dynamische mogelijkheid om luchtfoto's op internet te bekijken. Een aantal bestanden zijn gratis in te zien, voor de rest moet je contact opnemen. Voortaan kan iedereen elke stad of landelijke omgeving in vogelvlucht bezichtigen, zonder het huis te verlaten! De eerste keer wordt gratis (automatisch) een kleine gebruikersvriendelijke viewer (TerraExplorer) opgehaald en geïnstalleerd, maar daarna zie je het gewenste landschap als het ware in 3D en kun je er zelf doorheen manoeuvreren, kijkhoek en richting veranderen, vliegsnelheid en hoogte bepalen, teveel om op te noemen. De voorbeelden van Amsterdam en Rotterdam zijn de moeite waard vooral ook omdat de foto's een hoge resolutie hebben. Bij Amsterdam kun je de rijtoer van Willem Alexander en Maxima nog eens volgen, of op 150 meter boven maaiveld met een vaartje van 20 km/u eens rustig door de straten vliegen… Naast het grote fotovenster is een klein kaartvenster met een stadsplattegrond opgenomen om je enigszins te kunnen oriënteren.


fig. 2: Netfly

 

Ook uit het buitenland (Londen, Parijs) zijn enkele fraaie voorbeelden van vogelvluchten bijgevoegd.

Naast dat het gewoon leuk is om de website te bezoeken zijn er volgens het bedrijf ook talloze toepassingen denkbaar voor overheid en zakenwereld. Gemeenten kunnen hun stad multimediaal presenteren of stadsplattegronden met de gevisualiseerde locaties van de plaatselijke middenstand tonen. Projectontwikkelaars kunnen hun nieuwbouwprojecten tonen. Een ander voor de hand liggend voorbeeld zijn routeplanners. Voor gebruikers en beheerders van geo-informatie is het een aantrekkelijk medium om hun informatie breder in te zetten. Kortom, het aantal mogelijkheden lijkt onuitputtelijk.
Voor die zakelijke toepassingen kun je je aanmelden via een link die qua naam voor zichzelf spreekt: www.vanuitdelucht.nl/ .

fig. 3: Skyline viewer

 

 

In Zwitserland is overigens een vergelijkbare website te vinden (www.netfly.ch) waar je met een moderne flash-intro (met straaljagergeluid) wordt verwelkomd. Klik op "Go3D" en je kunt kiezen voor een groot aantal fraaie fotovoorbeelden. Activeer er een en klik op rondvlucht: de viewer doet de rest…

Deze speciale viewer die bij deze sites wordt gebruikt is van Skyline Software en via hun website krijg je de beschikking over een groot aantal Amerikaanse voorbeelden (www.skylinesoft.com/corporate/go3d/go3d_home.asp?Start=7).

Berry van Osch, internet-redacteur