berryvanosch.net

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home

Geodesia, januari 2003

Mental maps uit AmsterdamVoor de tentoonstelling Kaarten van Amsterdam 1866-2000 in het Gemeentearchief Amsterdam realiseerde Waag Society met Esther Polak en Jeroen Kee het project Amsterdam RealTime (www.waag.org/realtime/).

fig. 1: Amsterdam Realtime

 

Zij gaan ervan uit dat iedere Amsterdammer een onzichtbare kaart van de stad in zijn hoofd heeft, een zogenaamde 'mental map'. Via het project Amsterdam RealTime is in de periode oktober tot december 2002 getracht een aantal van deze mental maps vast te leggen door het verplaatsingsgedrag van de deelnemers in de stad te visualiseren. De deelnemers werden op pad gestuurd met een tracer-unit, een handheld computer voorzien van een GPS-ontvanger. De tracer zond zijn gegevens real time door via een GPRS-netwerk en daaruit ontstonden aaneengesloten beeldpunten (lijnen) in een zwart vlak. Kortom, een kaart gebaseerd op bewegingen. De kaart groeide doordat hij on line werd bijgehouden tijdens de tentoonstelling (zie fig 1).
Een bezoekje aan deze website wordt ten zeerste aanbevolen. Ook vind je er nog enkele waardevolle verwijzingen naar GPS-links. Ik geef één voorbeeld voor GPS-tekenen: www.gpsdrawing.com/gallery.htm.

Dat de website van de Koninklijke Bibliotheek een schat aan informatie ontsluit mag geen verwondering wekken. Ook op het gebied van historische cartografie is een bezoekje zeker de moeite waard (www.kb.nl/kb/galerie/indexatlas.html). Via de pagina 'webexposities' tref je een link 'digitale atlassen' aan. Daarachter gaan heel verrassend twee atlassen schuil die digitaal toegankelijk gemaakt zijn.


fig. 2: Atlas Van der Hagen

 

Het betreft de Atlas Van der Hagen en de Atlas Beudeker. Deze laatste is eigendom van de British Librairy, maar is evengoed via de KB te bezichtigen. Bij doorklikken kom je in een zoekapplicatie terecht. Om alle kaarten en tekeningen sneller te kunnen zien is de optie 'bladeren' handig. Daarna kun je een van de atlassen kiezen.
De kaarten zijn in verschillende (hoge) resoluties beschikbaar en zijn eenvoudig te downloaden. Een snelle internetverbinding is wederom wel gemakkelijk. De kaartbestanden zijn niet in jpeg of tiff-formaat maar in een rasterformaat met een zeer hoge compressie, MrSID. Hiervoor heeft u een aparte viewer nodig die ook via deze website (zie 'instructies') is op te halen en te installeren (als plug-in in de browser).
De overige mogelijkheden zoekt u zelf maar uit.

fig. 3: David Rumsey Map Collection

 

 

Tenslotte nog een uitermate goed opgezette website die niet te versmaden is: www.davidrumsey.com/, ofwel het adres van de David Rumsey Map Collection. Deze collectie bevat meer dan 7000 online kaarten, waaronder oude en antieke atlassen en afbeeldingen van globes. Om de kaarten te kunnen bekijken moet je een van de aangeboden opties kiezen. Een aangepaste browser met enkele selectiemogelijkheden voor het algemene publiek, een aparte java-client voor geavanceerd gebruik door bijvoorbeeld onderzoekers, of een speciale GIS-browser waarmee maar een beperkte inhoud kan worden getoond.

 

Berry van Osch, internet-redacteur