berryvanosch.net

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home

Geodesia, februari 2003

Stadsplattegronden en Gemeente-info

 

 

fig. 1

Via routeplanners heeft u op het web al veel plattegronden van steden en dorpen kunnen vinden. Toch zijn er ook andere websites, die ook dit soort kaarten aanbieden. Soms gratis en soms als reclame voor andere internetdiensten.
Een paar mogelijkheden uit het aanbod…

Als startpunt ligt het in ieder geval voor de hand om www.plattegronden.nl/ maar eens te proberen, die ik al eens in een eerdere column noemde. Daar kun je van een groot aantal Nederlandse plaatsen de plattegrond on-line te bekijken, inclusief het zoeken via straatnamen en wat inzoom- en printmogelijkheden.

Op www.landkaartenindex.nl/nederland/nl_stadsplattegrond.htm vindt je een korte en overzichtelijke samenvatting van alle regionale aanbieders van stadsplattegronden, gerangschikt op plaatsnaam. Wel wordt je hier vaak, vooral na het kiezen van een kleinere plaats of gemeente, verwezen naar de hiervoor genoemde website…
Op deze pagina staat ook een verwijzing naar www.viamichelin.com/. Michelin werkt samen met TelAtlas en biedt hier een routeplanner aan en heeft stadsplattegronden met veel touristeninformatie. Leuk detail is de help-demo, zoals in fig. 1 te zien is.


fig. 2

 

www.hot-maps.de/europe/netherlands/ amsterdam/homeen.html is een fraaie en snelle Duitse website (Flash-plugin is vereist!), die stadsplattegronden toont van veel Duitse plaatsen en ook een groot aantal Europese steden, waaronder Amsterdam (zie fig. 2). Ook kan worden gezocht op straatnaam. De kaarten zijn van uitstekende kwaliteit. Inzoomen en pannen gaat bijzonder snel.

fig. 3

 

 

Dan claimt Holland-Plaza (www.holland-plaza.nl/main.html) dé toegang te zijn tot informatie over uw woonplaats op internet. Daaronder vallen nu nog een beperkt aantal lokale 'plaza's' die een afspiegeling zijn van de betrokken gemeente. U vindt daar allerlei informatie die u in het dagelijks leven nodig heeft! Het is een initiatief van uitgevers van lokale huis-aan-huisbladen en kabelkrantondernemers.
Delft (www.delft-plaza.nl/) en Rotterdam (www.rotterdam-plaza.nl/) zijn enkele voorbeelden waarbij GIS-applicaties zijn gebouwd (door Javel) om stadsinformatie kartografisch te visualiseren.
Een vergelijkbaar doel wordt op professionele wijze nagestreefd door www.digicity.nl/, waarbij links naar alle grote en middelgrote steden zijn opgenomen.

fig. 4

 

 

Oh ja, volgens het consumentenprogramma Kassa komt de routeplanner van Tiscali er als beste uit: www.tiscali.nl/sear/routes_benelux.asp. Geroutineerde gebruikers zullen hem toch als vrij normaal betitelen. Bij nader onderzoek blijkt dat de gegevens ook 'gewoon' van TeleAtlas en Lokatienet stammen.

 

Berry van Osch, internet-redacteur