berryvanosch.net

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home

Geodesia, mei 2003

Bestemmingsplannen raadplegen via internet?Een bestemmingsplan zegt iets over het gebruik van grond én opstal, en het bepaalt de bouwmogelijkheden van de grond. Het is bindend voor burgers, bedrijven, instellingen en overheden. Enkele korte berichten in enkele dagbladen en in een concurrerend tijdschrift wezen mij erop dat verschillende gemeenten bezig zijn of gaan met het via internet toegankelijk maken van die plannen. Veel mensen willen immers het gemak van het digitaal kunnen uitoefenen van inspraak: 97% volgens een enquête van het platform burger@overheid.

fig. 1 digitaal-bestemmingsplan.nl

 

 

Hoe zou het ermee staan? Eerst eens kijken of er iets algemeens te vinden valt… en jawel, natuurlijk bestaat de website www.bestemmingsplan.nl. Op deze site worden twee belangrijke aspecten van de dagelijkse ruimtelijke ordening in Nederland toegelicht: de Wet op de Ruimtelijke Ordening en de Woningwet. Verder is veel algemene en formele informatie over het bestemmingsplan te vinden. Het is een initiatief van SAB, adviseurs in ruimte en leefomgeving.

En ook zijn digitale 'broertje' www.digitaal-bestemmingsplan.nl bestaat natuurlijk. Maar nee, die gaat veel verder. Hier kunt je je uitstekend oriënteren op manieren om digitale bestemmingsplannen te ontsluiten. Een fraai uitgewerkt voorbeeld is aanwezig. Echt een aanrader…


fig. 2 Rotterdam

 

Dan maar eens zien of gemeenten zelf al zover zijn …
De Rotterdamse oplossing vinden we op http://vicrea-web.dsv. rotterdam.nl/bestemming/ main/main.asp. De kaartingang om naar de plaats van bestemming te navigeren werkt heel effectief. Via wat inzoomen kom je uiteindelijk op het niveau van de GBK terecht. Er is wel een speciale viewer van Vicrea Solutions nodig, maar die wordt bij het eerste bezoek geladen.

Utrecht (www2.utrecht.nl/smartsite.dws?id=3591) toont zo te zien informatie over zijn bestemmingsplannen en maakt het mogelijk de gegevens ze te downloaden in pdf-formaat. Klik maar eens op 'plankaart' bij dit voorbeeld van bestemmingsplan Lunetten.
Arnhem heeft een aantal bestemmingsplannen online staan (www.bis.arnhem.nl/bis2002/ ). Fraai en snel kan men via de plankaart inzoomen en de details opvragen.

Een ander voorbeeld waar je zo tegen aanloopt en een particuliere website zo te zien, is www.xs4all.nl/~sjaak/vwgvl/bestemmingsplan/. Hier is een enorme hoeveelheid informatie, inclusief gescande kaarten, te vinden over het bestemmingsplan 'Vlietland en Leidschendammerhout'. Kennelijk is dit geschiedt in opdracht van de gemeente Leidschendam. Zou de gemeente dit zelf niet kunnen? Op hun toch goed verzorgde site (www.voorburgleidschendam.nl/smartsite.dws?id=1231) staat veel maar nog geen inhoudelijke informatie over bestemmingsplannen.

fig. 3 Vlietland

 

 

Of wat te denken van het wat macaber klinkende www.deeerstedode.com/zwijndrecht
/bestemmingsplan98.htm
, kennelijk een domein dat wil fungeren als spreekbuis van burgers die zich benadeeld voelen door verkeerde beslissingen van overheden. In ieder geval in Zwijndrecht. Of dit allemaal waar is? Leest u zelf maar!

Al met al kon ik op dit moment nog niet zoveel gerealiseerde toepassingen vinden… Wel veel gemeenten met algemene tekstuele uitleg en waar je inzage kunt doen of soms zijn de plannen gescand en te downloaden. Wellicht is het nog iets te vroeg voor meer web-interactie op dit punt?

 

Berry van Osch, internet-redacteur

p.s. Na publicatie van deze column kreeg ik van het bedrijf Perception (www.percept.nl/) al snel reactie op mijn laatste vraag. Vrijdag 23 mei opende de gemeente Oegstgeest (kijk maar op www.oegstgeest.nl/prod/oegstgeest/webatonce.nsf) mede namens 10 andere gemeenten in totaal ca 140 bestemmingsplannen op Internet.
Ook in Brabant werken een groep gemeenten op dit punt samen en de gemeente Oirschot overweegt na de zomer een nieuw voorontwerp via internet open te gaan stellen.
Zo ziet u: toch meer activiteiten dan ik aanvankelijk dacht...