berryvanosch.net

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home

Geodesia, juni 2003

GPS op Internet, in overvloed aanwezig…Het is natuurlijk onbegonnen werk om volledig te willen zijn over wat allemaal op Internet te vinden is over GPS. Er is een gigantisch aanbod, en dat blijkt eigenlijk al direct bij gps.pagina.nl, een dochter van startpagina, speciaal voor GPS. Uit de talloze links wil ik er enkele even bespreken.

Het Actief GPS Referentie Systeem voor Nederland AGRS.NL (www.agrs.nl) kent u waarschijnlijk wel, dus daarover hoef ik verder niets te zeggen. Dan een van de jongste loten aan de GPS-boom, 06-GPS (www.06-gps.nl/). Een jong bedrijf dat als eerste in Nederland een landelijk dekkend netwerk voor GPS-RTK en post-processing heeft gerealiseerd. Vanaf januari 2003 is het netwerk operationeel voor heel Nederland! In het maartnummer van dit tijdschrift is een uitgebreid artikel verschenen over het ontstaan van 06-GPS.

U.S. Naval Observations, een onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Defensie (http://tycho.usno.navy.mil/gps.html), biedt in een aantal beknopte pagina's een actueel beeld van GPS en van de huidige Navstar GPS operaties.
NavTech (www.navtechgps.com/) zegt de meest volledige en complete bron te zijn voor GPS-opleidingen, -uitrusting en -expertise.
Adressen en gegevens van providers van GPS-services zijn ook te vinden bij de TU Delft: www.geo.tudelft.nl/mgp/cors/.

 

Het International GPS Service (IGS) is een multinationaal samenwerkingsverband van meer dan 200 organisaties die een wereldomspannend netwerk vormen met zeker 300 permanente, continue GPS tracking sites (http://igscb.jpl.nasa.gov/). Ze leveren online hoogprecieze GPS-data voor specifieke producten en analyses, voornamelijk voor wetenschappelijke en technische toepassingen en studies.

Het zijn niet altijd alleen bedrijven die informatie op het net plaatsen. Soms zie je ook particulieren een professionele website inrichten, speciaal gewijd aan een bepaald onderwerp. Een mooi voorbeeld daarvan is de link www.somerwil.nl/gps/. Hier is echt alles over GPS en aanverwante zaken te vinden. Van een eenvoudige uitleg over het fenomeen tot allerlei soorten gebruiksmogelijkheden en het huidige marktaanbod aan apparatuur. Zie ook de zelf af te draaien slide-show over GPS. Het is een particulier initiatief van Nico Somerwil, vroeger in dienst bij Defensie en nu bij het Kadaster.

Tja, en dan www.gpsdrawing.com? Wat moet je hiervan zeggen: tekenen met GPS? Je moet er maar kunst in willen zien… Het reizen met een GPS-ontvanger wordt vastgelegd door de route in lijnen te visualiseren.

En dan zijn er natuurlijk ook tijdschriften, speciaal gewijd aan de beslommeringen rond GPS. Kijk maar eens bij GPSworld (www.gpsworld.com/gpsworld/).
Of bij Galileo's World (gw.adv100.com/galileosworld), een tijdschrift dat sinds 1999 publiceert over ontwikkelingen en gebruik van het Global Navigation Satellite System (GNSS) in Europa, Galileo geheten.

 

Een echte cursus GPS zag ik bij Trimble (www.trimble.com/gps/). Erg overzichtelijk en daarom een aanrader. Je hebt wel de shockwave player van macromedia nodig!

En dan een adres waar men beweert dat dit de plek is waar de meeste producten op het gebied van GPS worden aangeboden (www.gps4fun.com/). De naam van de website klinkt in ieder geval veelbelovend!
Een andere handige informatie website is www.colorado.edu/geography/gcraft/notes/gps/gps_f.html, opgezet door Peter H. Dana van de University of Colorado.

Voor aardige GPS-beelden kun je onder andere terecht bij www.spatial.maine.edu/~leick/images.htm.
Tot slot zijn er ook leuke (of liever recreatieve) toepassingen (www.geocaching.nl/); ga maar eens schatzoeken met GPS.

Berry van Osch, internet-redacteur