berryvanosch.net

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home

GeoInfo Nederland, februari 2004

Vermeer digitaal...fig. 1 OneMap.com

 

 

Op verzoek van de redactie van Geo-Info heb ik toegezegd door te gaan met de Van het Web column, zoals ik die al enige tijd in het tijdschrift en op de website van Geodesia publiceerde. Het leek me leuk eerst eens te kijken waarom de vereniging GIN er niet in geslaagd is om het mooie korte www.gin.nl als domein vast te leggen? Aha… dat blijkt een provider van SMS-diensten te zijn. Maar ja, www.geo-info.nl maakt wel meteen duidelijk waar het over gaat. En Europees registreren, bijvoorbeeld www.geo-info.eu, dat kan binnenkort pas.
Nog even zien bij www.geo-info.com: die is tenminste wel vakgerelateerd, een Amerikaanse site in oprichting voor distributie van geo-informatie (Property Ownership Maps) van de steden Dallas en Fort-Worth. Na doorklikken naar www.onemap.com kun je je inschrijven om toegang te krijgen tot de gegevens van zo'n 2 miljoen percelen (zie fig.1). Maar genoeg over de domeinnaam en terug naar de gebruikelijke inhoud van deze column…

fig. 2 Een bezoekje aan het Vermeerhuis

 

 

Een nieuw zicht op Delft
Voor diegenen die dit nog niet wisten… Op initiatief van de kunsthistoricus Kees Kaldenbach hebben Delftse geodeten en industrieel ontwerpers 17e eeuwse prenten gebruikt om een 3D-perspectief op Delft te maken. Virtual Reality technieken zijn gekoppeld aan GIS. Dat leidt tot fraaie demo's van toekomstige landschappen, maar ook het historische Delft uit de dagen van Vermeer wordt levensecht gepresenteerd (www.delftintegraal.tudelft.nl/info/index.cfm?hoofdstuk=Artikel&ArtID=2679). Door de faculteit Industrieel Ontwerpen is in het ID-studiolab de computeranimatie Walking with Vermeer gemaakt, waarmee je door de straatjes van het zeventiende-eeuwse Delft kunt lopen. Die filmpjes kun je downloaden vanuit www.io.tudelft.nl/id-studiolab/vermeer/.
Maar werkelijk alles over Vermeer en zijn Delft kom je te weten op www.xs4all.nl/~kalden (zie fig.2). Een virtueel bezoek aan het Vermeerhuis wordt daarbij van harte aanbevolen.

fig. 3 Bestemmingsplannen uit Breda

 

 

Meer bestemmingsplannen op internet
Ter aanvulling op mijn Van het Web van mei 2003 in Geodesia over bestemmingsplannen op Internet, moet ik ook zeker www.gisnet.nl noemen. Dit is een initiatief van GisKit om gemeenten proeven te laten doen met data op Internet, zoals het publiceren van bestemmingsplannen. En ook een heel fraai voorbeeld is de gemeente Breda (http://ws13.gis.nl/breda/viewer.htm)(zie fig. 3).


fig. 4 Landinkaart

 

 

GIS-internetservices van Bridgis

 

Bridgis BV introduceert met www.landinkaart.nl een internetdienst waardoor geografische informatie in Nederland eenvoudiger beschikbaar komt (zie fig.4). Landinkaart brengt gegevens in kaart en biedt toegang tot een database met landsdekkende geografische data. Deze data, die worden aangeboden door onder meer de Topografische Dienst, Cendris (TPG Post), Stichting LISA en Wegener DM, zijn voor de gebruiker 'of afroep' beschikbaar.

En verder...
www.landkaartenindex.nl biedt een zeer uitgebreid overzicht aan bronnen binnen de Benelux met vele soorten kaartmateriaal, van stadsplattegronden en historische kaarten tot routeplanners en fiets- en wandelroutes… Zeer de moeite waard; de naam zegt het eigenlijk al.

Pictura (www.pictura-im.nl) is een bedrijf dat ontsluiting van informatie via Internet hoog in het vaandel heeft.

fig. 5 Gelders Documentatie Centrum

 

 

Enkele voorbeelden van hun werk: Een tijdje terug is de website www.gelderlandinbeeld.nl gelanceerd, gemaakt door Pictura voor het Gelders Documentatie Centrum, vanuit de Bibliotheek Arnhem. Via een kaartinterface zijn 52.000 ansichten en 1000 foto's over Gelderland op te roepen en tot in detail te zien (zie fig.5).
Een tweede voorbeeld is de Beeldbank van het Gemeentearchief Amsterdam (http://gemeentearchief.amsterdam.nl/archieven/beeldbank/). Daarin zijn tot nu toe ongeveer moment ruim 100.000 afbeeldingen opgenomen (85.000 foto's en 20.000 bouwtekeningen), afkomstig uit verschillende collecties.

En tot slot een wat vreemde eend in de geo-bijt: www.opte.org/maps/. Gaat het hier nu over kaarten of toch niet? Simpel gezegd, hier zie je een voorbeeld van een kaart van het Internet zelf, althans een visualisatie van de manier waarop servers en computers binnen Internet wereldwijd verbonden zijn.