berryvanosch.net

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home

GeoInfo Nederland, april 2004

Schatzoeken met GPS en geldt dat misschien ook voor KLIC…?In een eerdere column noemde ik al eens het begrip Geocaching, een leuke buitenactiviteit voor mensen met GPS op zak. Het is een soort schatzoeken, op z'n Engels 'cache hunt', en een goede gelegenheid om ervaring met GPS op te doen. Het basisidee is dat men caches verstopt en de exacte locaties ervan via Internet laat weten. Andere GPS-gebruikers proberen via de coördinaten deze caches te vinden. De vinder wordt gevraagd iets uit te cache te nemen en hiervoor in de plaats weer iets achter te laten. Een nieuwere vorm, meer voor geo-geinteresseerden, wordt nu geboden op www.geocaching.nl/benchmark/index.htm, namelijk het zoeken naar RD-punten. Na een omvangrijke en goed geïllustreerde uitleg over RD-punten kan men aan de slag door de coördinaten van een bepaald punt op te vragen. Via de getoonde link naar het Kadaster (RD-info) kun je de gegevens ophalen onder de rubriek 'downloads'. En als je echt eens dieper in het onderwerp wilt duiken kun je terecht bij GeoGerard (http://geogerard.geocacher.nl/).

fig. 1 KLIC

 

 

Bij een wat onbeholpen website www.graversellende.nl denkt de argeloze bezoeker misschien in eerste instantie dat hij terecht is gekomen bij de problemen waarmee het gilde der grafdelvers vandaag de dag te kampen heeft. Snel wordt men uit de droom geholpen; het is een initiatief van een student of een studentengroep, die de 'ellende' wil laten zien die gebruikers van het KLIC blijkbaar ondervinden. Het KLIC is er zo te lezen in ieder geval niet blij mee, dat kennelijk vertrouwelijke onderzoeksrapporten zomaar via Internet op straat liggen. En na lezing van enkele daarvan kan ik me daar wel iets bij voorstellen… Via hun eigen website (www.klic.nl) komen we te weten dat het hier kennelijk toch niet om een serieus onderwijsproject kan handelen en dat KLIC zich dan ook ten zeerste distantieert van deze website. Ik weet niet hoelang deze site nog in de lucht zal zijn… Ik heb het gevoel dat hij nogal tijdgebonden is. Oordeelt u zelf maar!

fig. 2 ERmapper

 

 

Earth Resource Mapping (www.earthetc.com/world/) heeft onlangs wereldkaart gemaakt gebaseerd op satellietbeelden van Landsat. Ze denken dat het de grootste kaart is die via Internet getoond kan worden. Hij is opgebouwd uit meer dan 600 aparte kaartbestanden, met een totaal van 2 Terabytes ongecomprimeerd. Het uiteindelijk samengestelde mosaic omvat de gehele aarde met een resolutie van 30 meter (1.4 miljoen pixels breed bij 0.5 miljoen pixels hoog). Met ER Mapper is het bestand als ECW (Enhanced Compression Wavelet) gecomprimeerd en is toch altijd nog een bestand van 26 Gigabytes.
Om e.e.a. goed te bekijken moet je wel de ECW ActiveX plugin installeren. Activeer daarna de demo maar eens (zie fig 2).

fig. 3 NASA

 

 

De hele wereld - en dat bedoel ik hier min of meer letterlijk - gaat schuil achter de website van Nasa TV (www.nasa.gov/multimedia/ nasatv/index.html). Kijk vooral ook eens naar de 'video gallery' met speeches van president Bush over zijn nieuwe ruimtevaartprogramma of naar het actuele nieuws op hun eigen TV-zender. Verder levert 'NASA images' ook aardige resultaten op, vooral sinds de recente activiteiten op Mars. En als je een futuristisch aandoend bureaublad of screensavers wil hebben, ga dan maar eens naar 'downloads'…! (zie fig. 3).

Avenza Systems (www.avenza.com/MPcomp/categories.html) heeft al enkele jaren de gewoonte om een wedstrijd te organiseren waarbij gebruikers van MAPublisher door hen ontwikkelde kaarten kunnen inzenden. Aan deze MAPublisher Map Competition doen wereldwijd mensen mee. Ik trof ook Nederlandse inzendingen aan, zoals de winnende stadsplattegrond van Apeldoorn, verzorgd door de gemeente Apeldoorn in samenwerking met het bedrijf eXQte. Men kan in verschillende categorieën meedoen en per categorie is een fraai voorbeeld te vinden. Voor 2003 is de inzendtermijn natuurlijk al lang gesloten, maar zo te zien kun je nog wel gewoon kaartvoorbeelden blijven insturen voor hun kaartengalerij. En buiten dat, de website is het zonder meer waard om eens wat nader te exploreren. Je vindt er enorm veel voorbeelden, ook om zelf te bewaren.

Een GIS-je voor iedereen… www.familienaam.nl/. Een grappig initiatief om even snel de geografische spreiding van een bepaalde familienaam in Nederland op gemeenteniveau te zien. Test je eigen naam maar let op: de actualiteit is niet al te hoog, de informatie stamt nog uit de nationale telefoongids van 1993.

Tot slot: al gezien dat "De nieuwe kaart 2010-2030" weer vernieuwd is? Kijk bij www.nieuwekaart.nl/.