berryvanosch.net

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home

GeoInfo Nederland, juni 2004

De vrije beschikbaarheid van ruimtelijke gegevensfig. 1 Batonrouge

 

 

Via gis.brgov.com/maps/ hebben overheidsinstellingen en ook de burgers van Baton Rouge in de staat Louisiana (USA) direct en gratis online toegang tot ruimtelijk informatie over percelen en grondgebruik (zie fig 1). Het beste komt alles tot zijn recht wanneer je de perceelsgrenzen over de luchtfoto projecteert. De perceelsvlakken zijn voorzien van hyperlinks om de detailinformatie van een perceel op te vragen. Deze GIS voorziening werd ontwikkeld met Intergraph's GeoMedia. Je moet wel Java geïnstalleerd hebben op je PC. Een zoveelste voorbeeld van over het grote water dat het openbaar zijn en ontsluiten van door de overheid verzamelde ruimtelijke gegevens ook werkelijk gerealiseerd wordt… en gratis is!

fig. 2 Canada

 

 

En wat te denken van de Canadese Centre for Topographic Information? Kijk eens bij toporama.cits.rncan.gc.ca/ toporama_en.html. Via navigatie door een kleinschalig overzicht van alle kaartbladen van Canada klik je op het gewenste kaartblad en dit wordt vervolgens 1:50.000 getoond (zie fig 2). Ook plaatsnamen en coördinaten fungeren als ingang. Van elk geselecteerd kaartblad kan de orthofoto worden getoond. Tot dan toe is alles vrij toegankelijk, maar om de kaart echt eens wat nauwkeuriger te kunnen bekijken of te gebruiken moet je toch een bestelling plaatsen. Dit kan vervolgens eenvoudig plaatsvinden met naar keuze een digitaal bestand of een papieren kaart.

fig. 3 TD-Kadaster

 

 

Natuurlijk blijkt iets soortgelijks ook te bestaan voor onze eigen Topografische Dienst van het Kadaster. Na even wat zoeken en doorklikken vindt je bij www.kadaster.nl de winkel waar je ook zijn moet voor kleinschalige topografische producten (zie fig 3). Een kaartblad selectietool navigeert je naar de plaats van bestemming en kun je een kaartproduct aan je winkelwagentje toevoegen. Business as usual… Meer hoef ik er niet over te zeggen, u bent hier zelf natuurlijk vast al eens wezen kijken…

Een heel aparte routeplanner vind je bij Maporama (www.maporama.com). Hier krijg je bij het opvragen van een specifiek adres keurig een plattegrond te zien waarbij de huisnummers op hun werkelijke plaats getoond worden (zie fig 4). En dan wereldwijd, althans … heel veel landen in Europa, de USA en enkele landen daarbuiten in Afrika. China of India zijn (nog?) niet aanwezig. En dit betekent dus ook in dat alle adrescoördinaten, althans huisnummerreeksen, zijn opgenomen. Een klein beetje zoiets als een internationaal ACN (AdresCoördinaten Nederland). En als toegift krijg je info over het weer op dat moment ter plaatse…. Je kunt de kaart uitprinten maar ook naar je PDA downloaden.

fig. 4 Maporama

 

 

Tot slot nog heel wat anders. Een tijdje terug trof ik een uitgebreide verhandeling aan in De Volkskrant over Petermanns Geographische Mitteilungen, verluchtigd met een prachtige wereldkaart bezien vanuit de Noordpool uit 1897. De aanleiding voor het artikel was het verschijnen van Petermann's Maps van de hand van Jan Smits van de Koninklijke Bibliotheek (zie bij www.kb.nl/kb/resources/frameset_kb.html?/kb/pr/pers/pers2004/petermann.html). In dit boek staan de kaarten (zo'n 3400) van dit toonaangevende Duitse tijdschrift centraal. Het wordt al uitgegeven sinds 1855 en bestaat nog steeds. Kijk maar eens even bij de uitgever: www.klett-verlag.de/klett-perthes/pgm/.