berryvanosch.net

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home

GeoInfo Nederland, september 2004

Weer even het gevoel een echte landmeter te zijn...fig. 1 Het Leege Land

 

 

Een goed verzorgde site treffen we aan onder de toch wat troosteloos klinkende naam "Het Leege Land" (home.wanadoo.nl/raymond. uppelschoten/het_leege _land/nl/index.htm).
Het Leege Land is een open collectief zoals initiatienemer, Raymond Uppelschoten, het noemt. Het heeft tot doel de kennis over de geschiedenis van de landmeetkunde te vergroten. Deelnemers komen bij elkaar om in historisch kostuum en met originele historische meetinstrumenten landerijen, wegen en dijken, wateren en bebouwde kernen op te meten. Ze maken dan kaarten op de handmatige manier zoals dat 200 jaar geleden gebeurde. Een heel intense wijze van geschiedenis bedrijven dus… Enfin, kijk zelf maar eens en wellicht is het voor de echte landmeters onder ons nog leuk om mee te doen. Je kunt je aanmelden en ze hebben nog heel wat projecten op stapel staan.

En dan iets vreemds, iets mysterieus…, www.mysterydatabase.com/. Deze website is een samenwerkingsverband van twee webmasters die voorheen een eigen website hadden en zich bezighielden met het Paranormale en het Onverklaarbare. Zij willen de gebruikers van deze website zo veel en zo duidelijk mogelijke informatie verschaffen en dit alles in het Nederlands om ook onbekendere onderwerpen die bijna alleen in Engelstalige artikelen te vinden zijn uit te leggen. Of dat gelukt is moet je zelf maar uitmaken… Er zitten in ieder geval nogal wat geo-achtige zaken bij, zoals veel berichten en korte verhalen over onderwerpen uit de ruimtevaart. Met uiteraard veel fotomateriaal, zoals bijvoorbeeld beelden van het oppervlak van Mars.

fig. 2 Franse Gouden Gids

 

 

Weer een leuke combinatie van het gecombineerd gebruik van stadsplattegronden en foto's zie je bij photos.pagesjaunes.fr/, initiatief van de Franse "Gouden Gids" organisatie. Van een aantal Franse en ook enkele Spaanse steden kun je over hun plattegronden dwalen en door te klikken op gemarkeerde puntsymbolen of gewoon op wegen krijg je foto's van de betreffende locatie te zien. Interessant detail is de mogelijkheid om voor-, zij- en achterwaarts te kunnen springen door de fotoserie. Alsof je in beweging bent en de kaart springt ook mee… Het lijkt me dat dit initiatief zich zeker nog zal uitbreiden naar meer steden of landen. Of is dat er al?

Ook Apeldoorn heeft zich geschaard in de rij van gemeenten die hun burgers de mogelijkheid bieden om bestemmingsplannen rechtstreeks op Internet in te zien. Kijk maar eens op riv.apeldoorn.nl/flexiweb/loginbestemmingsplan.asp.

fig. 3 Apeldoornse bestemmingsplannen

 

 

Een goed ogende applicatie (MapGuide), waarbij je naar keuze aan kunt geven welk bestemmingsplan je getoond wilt hebben. Als basisondergrond kun je kiezen voor luchtfoto's, de topografische kaart, de kadastrale kaart of een combinatie. Trouwens, als je die felle kleurtjes van die bestemmingsplannen even uitzet en alleen de kaartondergrond kadastrale + topografische kaart aanvinkt en inzoomt naar een kaartschaal rond de 1:500 of 1000, dan zit je eigenlijk tegen een leuk kaartje van je woning met je kadastrale grenzen (zónder perceelnummers overigens) aan te kijken. Even saven als gif-je en klaar is Kees… helemaal gratis! Daarvoor hoef ik, in Apeldoorn althans, niet naar Kadaster-On-Line. Dat is natuurlijk ook niet helemaal vergelijkbaar, maar toch…

Overigens kun je ook bij Arnhem terecht voor bestemmingsplannen: kijk op www.bis.arnhem.nl/bis2003/). Hier kun je ook on line gebruik maken van je mogelijkheid tot inspraak.

Tot slot, een verwijzing naar CAST's Interoperable GeoObserver (IGO) (vesta.cast.uark.edu/wmscast/igo/), gewoon wat spelen met de mogelijkheden. Nadere uitleg is eigenlijk niet nodig.