berryvanosch.net

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home

GeoInfo Nederland, maart 2005

De tsunami en internet-GISAls ik aan deze maart-column werk is het nog medio januari en de herinnering aan de ramp in Azië is nog erg levendig. Dagelijkse beelden in het nieuws houden het vers. Maar ook het internet speelt in de berichtgeving een steeds grotere rol. Naast websites voor het zoeken naar vermisten of slachtoffers zijn talloze initiatieven te vinden waarbij ook GIS weer een belangrijke ondersteuning vormt. U hebt er vast al wel enkele bezocht met satellietbeelden van Sri Lanka, Sumatra of Thailand vóór en ná de ramp. En zo niet, dan heb ik wat voorbeelden verzameld.

Zo heeft de DM Solutions Group, een Canadees bedrijf dat is gespecialiseerd in het bouwen van Open source web- en desktop mapping oplossingen, een website ingericht (http://www.dmsolutions.ca/ solutions/tsunami.html) waarin allerlei gegevens over het betrokken gebied rond de Indische oceaan en de tsunami en de gevolgen ervan zijn opgenomen. Periodiek worden de gegevens bijgewerkt en aangevuld. Uiteraard is het gebruik van cartografie en GIS daarbij onmisbaar. Klik op de kaart om verder toegang te verkrijgen en kies via de legenda wat je wilt zien…

DigitalGlobe (http://www.digitalglobe.com/tsunami_gallery.html) komt met veel (satelliet)beelden inclusief verklarende teksten over de gevolgen van de tsunami. Je kunt ze als pdf of als jpg downloaden. Vooral de opnamen die de situatie voor en na de ramp tonen zijn veelzeggend.

Een andere verzamelplaats van veel weblinks met tsunami-data is te vinden op de site van het NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration): http://www.pmel.noaa.gov/ tsunami/sumatra20041226.html#gis.
Kijk even bij het Pacific Disaster Center (http://www.pdc.org/apnhintsu/html/apnhintsu-init.jsp) ook met een uitgebreide mapviewer.
Ook NASA blijft niet achter als je naar ramp-info op zoek bent, zoals de link al doet vermoeden: http://disasterfinder.gsfc.nasa.gov/Systems/GIS_Software/.
Verder besteden (uiteraard) veel GIS-bedrijven er aandacht aan, zoals ik onder andere zag bij Esri (http://www.esri.com/news/pressroom/indian_ocean_disaster.html) en Intergraph (http://imgs.intergraph.com/tsunami/default.asp).

Dan nog een paar andere zaken…
In mijn vorige column besprak ik EduGIS, als voorbeeld om kinderen warm te krijgen voor het geo-vak. Ook de Ordnance Survey heeft een ultieme poging ondernomen om de jeugd warm te krijgen door in te spelen op hun voorliefde voor games. Op http://www.mapzone.co.uk/ is het resultaat te vinden. Laat ik er niet te veel over zeggen, ontdek het zelf maar. Eén waarschuwing alvorens te starten: niet schrikken van het geluid!

Ten slotte nog een kijkje bij een Amerikaanse portal, geography.about.com, een persoonlijk initiatief van Matt Rosenberg. Daar is informatie over allerlei geo-verwante onderwerpen te vinden, vooral bedoeld voor middelbare scholen. Een categorie bijvoorbeeld betreft ‘historic maps’ met verwijzingen naar locaties met historisch kaartmateriaal. En kijk ook even naar de animatie waarin met behulp van de begrenzingen van de Amerikaanse staten de ontwikkeling van de USA in de tijd worden weergegeven (klik op ‘boundaries of the United States’).
Verder kun je er – voor onderwijs doeleinden -- de omtrekken van alle landen ter wereld vinden. Als die van Nederland de maatstaf vormt, vrees ik echter het ergste… Voor de rest wordt er eigenlijk best redelijke algemene informatie over Nederland verstrekt. En dit geldt ook voor de andere landen, zo lijkt het.
Tot slot is er zelfs een onderdeel over geografische humor. Beoordeel die zelf maar: het niveau vind ik nogal Amerikaans.