berryvanosch.net

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home

GeoInfo Nederland, mei 2005

On-line bestellen, ok… maar ook direct on-line leveren?Steeds meer mensen raken vertrouwd met het bestellen van producten via internet. Het betalen is soms nog wel eens een risico, maar dat begint langzamerhand ook steeds betrouwbaarder te worden.
Maar hoe zit het met het uitleveren van het bestelde? Normalerwijze gaat je bestelformulier naar het bedrijf en je krijgt netjes een mailtje ter bevestiging. Alles automatisch. Iemand (of iets?) voert de order uit en je krijgt je spullen thuis geleverd. Die bestellingen betreffen doorgaans hele concrete producten. Maar hoe zit het nu met de levering van informatieproducten? Omdat je die gemakkelijker door een breedbandverbinding perst dan, zeg maar, een dvd of een boek, lijkt het me voor de hand liggen dat ook de levering direct online zou kunnen plaatsvinden. Maar dat zie je toch opmerkelijk weinig nog, ook in onze geo-wereld, waar we toch gewend zijn aan digitale producten.

Kadaster on-line via de kaartingang

Laat ik eens kijken of ik met enig kort speurwerk op internet wat voorbeelden kan vinden, waarbij geo-informatieproducten zowel besteld als ook direct geleverd kunnen worden...
Uit mijn eigen werkomgeving ken ik natuurlijk Kadaster-On-Line, waar abonnementhouders van het Kadaster informatieproducten kunnen bestellen die naar keuze via e-mail of tegenwoordig ook direct in je browser kunnen worden geleverd. Een mooi voorbeeld is een opgemaakt kaartproduct van je eigen perceel in pdf-formaat, zoals dat door iedere burger kan worden besteld en meteen geleverd (www.kadaster.nl en kies bij particulier / on-line producten). Na opgave van het adres is de bestelling in een wip klaar; het afhandelen van de betaling kost verreweg de meeste tijd. En ik heb uit betrouwbare bron dat het in korte tijd voor abonnees ook mogelijk wordt om op een kaart in de browser flexibele gebiedselecties op te geven en direct geleverd te krijgen.

Het GeoDaten Zentrum van het BKG

 

Maar hoe zit het verder? Eerst maar eens naar onze oosterburen. Het Bundesamt für Kartographie und Geodäsie (BKG) heeft een on-line bestelloket (http://www.geodatenzentrum.de/) dat 24 uur per dag open is. Het is wel even zoeken (on-line bestellung / produktauswahl) om je bestelling op te geven. Naar goed Duits gebruik ga je vervolgens grondig door heel veel keuzeschermen (welk formaat, coördinatenstelsel, rechthoek of flexibele selectiepolygoon, etc.) om uiteindelijk je bestelling volledig ingevuld te kunnen verzenden. Aan het eind van de rit blijkt dat je je eerst moet laten registreren (dus een abonnement!) en direct on-line leveren lijkt ook niet te kunnen. Toch een lichtpuntje: er is wel gratis een overzichtkaart van Duitsland te downloaden.

Best veelbelovend is Nordrhein-Westfalen met zijn TIM-online (http://www.tim-online.nrw.de/tim/LVermA/index.html) waar je via de overzichtskaart of op adres topografische kaarten en luchtfoto’s kunt bestellen. Andere thema’s kunnen voor raadpleging zelf toegevoegd worden. Men kan zelf mutaties in het kaartbeeld aangeven en insturen. Een mooie website, er valt uiteraard veel meer over te vertellen, maar gaat u zelf kijken.

Get-A-Map van OS

 

Al heel ver is de Britse Ordnance Survey met voor professionele gebruikers de OS Mastermap (www.ordnancesurvey.co.uk/ oswebsite/). Je moet je eerst registreren. Vervolgens kom je in een bestelloket waar in enkel stappen een bestelling kan worden gedaan. Eerst het offertetraject waarbij zelfs een gebiedspolygoon kan worden opgegeven en welke gegevenssoorten men wenst. Vervolgens geef je aan hoe de levering plaatsvindt: op CD of DVD maar het kan ook via FTP. Directe on-line levering zo te zien niet… Maar om meer te weten te komen is registratie wel zo handig! En dat doe ik nog maar even niet.
Voor particulieren heeft OS Get-a-map (www.ordnancesurvey.co.uk/oswebsite/getamap/) waar men van allerlei kaartproducten kan bestellen en downloaden.

De Zwitsers hebben uiteraard ook een internetshop (www.swisstopo.ch), met erg veel mogelijkheden voor de aanschaf van kaartmateriaal, ook in digitale vorm. Men kan naast allerlei standaardgebieden ook zelf een gebied opgeven, maar dat bleek letterlijk het intikken van de coördinaten van de hoekpunten van je selectiepolygoon, in plaats van aanklikken met je muis op een kaartbeeld. Levering on-line is echter nog geen optie.

Dit zijn helaas maar een paar voorbeelden, maar de ruimte voor deze column is op! Het onderwerp vraagt om een vervolg… Mijn voorlopige conclusie is dat de oogst toch wel wat tegenvalt. Ik moet vast nog wat langer speuren of gewoon nog even geduld hebben?