berryvanosch.net

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home

GeoInfo Nederland, november 2005

Google Earth: de aarde binnen handbereik…


Toen ik enkele maanden geleden, kort na de introductie, Google Earth installeerde op mijn PC, wist ik het zeker: geo-informatie via het Web is nu definitief beschikbaar voor de grote massa en niet alleen voor onze kleine doelgroep. Er zijn natuurlijk wel talloze eerdere pogingen bekend, maar Google spant, vind ik, toch echt de kroon. Via http://Earth.Google.com kan men de gratis applicatie downloaden. Vereisten zijn een behoorlijke PC met redelijke geheugencapaciteit en een snelle internetverbinding. Heb je die, dan ben je klaar om in hoog tempo de wereld over te vliegen.

Uiteraard vormen satellietbeelden de basis maar verder worden in bepaalde gebieden talloze kaartsets toegevoegd. De kwaliteit (of resolutie) van de beelden verschilt nogal van plaats tot plaats. Maar vanaf enige hoogte is duidelijk te zien waar betere beelden voorhanden zijn en waar niet. Al met al kun je toch vrij eenvoudig een blik werpen op je eigen woonomgeving of even wat terreinverkenning doen naar de plaatsen waar je op vakantie ging of nog wil gaan…
Elke dag komt meer geo-informatie vanuit allerlei bronnen beschikbaar. Je kunt zelf kiezen welke datalagen je extra op de rasterbeelden geprojecteerd wilt zien.

Google Earth

De functies om door de data te manoeuvreren, zoals in- en uitzoomen (ook met het muiswieltje), roteren en de kijkrichting (de ‘tilt’) veranderen, werken uitstekend en zijn logisch eenvoudig te bedienen. Met intuïtie kom je al een heel eind en voor de serieuzere gebruiker is een omvangrijke handleiding beschikbaar.
En Google zou Google niet zijn als dit alles niet werd gecombineerd met diverse zoekfuncties. Via een specifiek adres of gewoon via het getoonde kaartbeeld kun je navragen waar zich bepaalde bedrijven en andere zaken bevinden. Ook een routeplanner is min of meer voorhanden. Sommige plaatsen zijn ook 3-dimensionaal te bezichtigen, zoals de gebouwen in Manhattan (NewYork). De kwalitatief beste informatie stamt nu nog (uiteraard!) uit de USA, maar de rest van de wereld zal op termijn ongetwijfeld ook op dit niveau beschikbaar komen.
Naar bepaalde “landmarks” kun je al direct heen voor wat ‘sightseeing’, zoals de Grand Canyon of de Eiffeltoren… En op sommige plaatsen binnen Afrika kun je vanuit de kaart fotografisch materiaal oproepen maar ook videobeelden van National Geographics starten.
De basisversie is gratis, maar er is ook een Plus- en een Pro-versie, die respectievelijk 20 en 400 dollar kosten.

Degenen die geen aparte applicatie op hun computer willen installeren kunnen ook gebruikmaken van http://maps.google.com. Dan kun je de geo-data direct in je browser bekijken. Naast de satellietbeelden wereldwijd zijn er van de USA en het Verenigd Koninkrijk ook landkaarten en stadsplattegronden beschikbaar. Als het goed is wordt dit nog uitgebreid.
De beta-versie van Maps was al eerder beschikbaar dan Google Earth en is door zijn opzet functioneel wel veel beperkter.

Een soortgelijke mogelijkheid wordt ook al enige tijd geboden door de NASA met het programma WorldWind (http://worldwind.arc.nasa.gov/), een forse klus om te downloaden en installeren, zeker als je ook de data op je computer wil hebben. Het is een veel uitgebreidere toepassing dan Google met diverse web mapping services (WMS-browser).

A9.com

Tot slot een website die zeker in dit rijtje past, van A9.com, onderdeel van Amazon: http://maps.a9.com/. Het is een bedrijf dat zegt innovatief bezig te willen zijn. Kies maar eens voor een van de aangegeven Amerikaanse steden, bijvoorbeeld New York. Zet de cursor op een bepaalde plek op de kaart en zie rechts de (rondom)foto’s die bij die locatie horen. Met behulp van de thumbnails zijn de foto’s in volgorde aan te klikken. Leuk om even te zien hoe de wereld er op die plaats uitziet...!

Als uitsmijter een voorbeeld waarbij de Google-kaarten gekoppeld worden met een bepaald thema; in dit geval de misdaad in Chicago: http://www.chicagocrime.org/. Uitleg is niet nodig, lijkt me…