berryvanosch.net

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home

GeoInfo Nederland, januari 2006

Kadasters in Europa (2)…In mijn "Van het Web" van september 2005 berichtte ik over het project EULIS, waarin een aantal Europese Kadasters samenwerken om hun gegevens over de grenzen te kunnen uitwisselen (www.eulis.org). En dat dit aantal zich nog aan het uitbreiden is… Nog even een kort vervolg.
Inmiddels blijken er veel meer initiatieven te bestaan, ook buiten EULIS. Het Spaanse kadaster heeft ook een soort ‘kadaster-on-line’ voorziening operationeel (http://ovc.catastro.meh.es/). Ik geloof dat ze het zelf een virtueel kadasterloket noemen. Voor de toegang tot de meer private gegevens moet je geautoriseerd zijn, maar enkele vastgoedgegevens zijn gratis beschikbaar voor de Spaanse burger. En dat laatste geldt in ieder geval ook voor de cartografische gegevens van percelen. Met een beetje gezond verstand (of wat elementaire kennis van de Spaanse taal) kun je je verdere toegang verschaffen.

fig. 1 Spaanse kadastrale kaart

Klik maar op een van de buttons Aceptar (die met “… no protegidos”). Vervolgens mag je een kadastrale aanduiding opgeven, maar omdat ik die niet uit het hoofd weet, ga ik maar voor een keuze via een adreslocatie. Daarna kun je kiezen voor een overzicht met enkele administratieve perceelsgegevens of een stukje kadastrale kaart (zie fig 1). Één keer raden wat het cirkelvormige object in dit kaartfragment voorstelt…?!. Desgewenst kun je de resultaten naar je printer sturen.

Bij het zoeken naar zijn Italiaanse tegenvoeter ga ik enigszins de mist in. Ik weet waar ik ongeveer moet kijken: www.agenziaterritorio.it, maar mijn Italiaans is nog slechter dan mijn Spaans. Een mooie website, dat wel, maar verder moet je eerst wat software downloaden (PreGeo) en installeren alvorens je iets cartografisch te zien krijgt. Zo kan de burger blijkbaar wel de gegevens (inclusief een kaartje) van zijn eigen perceel gratis inzien maar moet je voor andere gegevens betalen. Voor makelaars en notarissen is de applicatie Sister (Systema Inter Scambio TERritorio) ontwikkeld waar zij na inloggen (een abonnement dus!) alle noodzakelijke vastgoedinformatie kunnen ophalen. Dit laatste heb ik van horen zeggen; ik ben nu eenmaal géén Italiaanse makelaar!
Of er verder nog gratis kadastrale kaartinformatie is te krijgen kan ik niet goed beoordelen; wie kan helpen?

Tijdens het zoeken naar het Italiaanse kadaster stuitte ik op de gemeente Modena (http://cartografia.comune.modena.it/index1.html). Rechts in het scherm staan drie opties. Bij de keuze voor Cartografia en dan voor Mappa Catastali kun je fragmenten van de stad Modena downloaden. Hiervoor is wel Autodesk Express Viewer vereist want de bestanden zijn in dwf (Autodesk Design Web Format). Ga je naar Topografia dan is je gewone internetbrowser voldoende. Bij Toponomastica zijn diverse stadsplattegronden met verschillende thema’s in pdf in dwg te bekijken.

fig. 2 Risicokaart Groningen

Na deze lastige taalbarrières tot slot nog even terug naar eigen land; hier kom je met een ‘licht’ dialect gelukkig veel verder…! Een mooi voorbeeld van het gebruik van steeds modernere webhulpmiddelen toont de provincie Groningen (www.provinciegroningen.nl/ risicokaart/). Vooral hun ‘flashy’ Risicokaart laat dat treffend zien (zie fig. 2). Speciale aandacht bijvoorbeeld voor de mogelijkheid om de menuutjes naar believen te kunnen verplaatsen…
En ook hun nieuwe online Bodeminformatiekaart (Flamingo Kaartviewer) mag er zijn! (zie fig 3). Als extra zijn tegenwoordig ook de luchtfoto's van de hele provincie Groningen beschikbaar. Men kan zoeken op plaats, postcode en straatnamen. Nieuw is ook dat huisnummers op de kaart getoond kunnen worden.

fig. 3 Bodeminformatiekaart Groningen

Groningen timmert nog meer langs de weg met webcartografie, zoals blijkt uit het Provinciaal Omgevingsplan waarin een vijftal kaarten zijn opgenomen. Dit betreft onder andere een kaart met het Groningse perspectief voor het jaar 2030 (heel verhelderend!) en een infrastructuurkaart met alle bestaande en toekomstige auto-, spoor- en vaarwegen, evenals transportleidingen en locaties voor delfstofwinning. Alle kaartviewers werken volgens dezelfde ‘look and feel’, heel fraai en overzichtelijk…