berryvanosch.net

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home

GeoInfo Nederland, maart 2006

Kadasters in Europa (3)... of beter gezegd in SpanjeNog even terugkomend op het Spaanse kadaster in mijn vorige column in januari, er blijken in Spanje nog veel meer initiatieven te worden ontwikkeld. Vaak uit de particuliere sector. Ook in de regio’s is en wordt geo-informatie via het web ontsloten. Er is altijd een publiek toegankelijk deel en een meer zakelijk deel waarvoor je een abonnement moet hebben. Het publieke deel biedt voor mij al genoeg informatie en er is zelfs vaak ook nog een Engelse versie van de site.

fig. 1 Webnavarra

Zo zien we Navarro, dat beschikt over een uitstekende website (sitna.tracasa.es/navegar/ ?lang=eng). Hoewel het een tamelijk klein kaartvenster is (fig 1) heeft het prima pan/zoom functies en zijn er meerdere zoekingangen. Er zijn veel gegevens beschikbaar waaronder vrij recente satellietbeelden, diverse typen luchtfoto’s, een grootschalige topografische kaart, de kadastrale kaart al dan niet in combinatie met de luchtfoto’s… Kortom, teveel om op te noemen.
En een vergelijkbare bron van gegevens is te vinden op www.trescantossa.com/navegar/?lang=eng.

fig. 2 Webmadrid

Dit betreft Madrid en omgeving. Op figuur 2 is dit goed te zien; zoek zelf het stadion van Real Madrid maar eens op.
Via de site van Trabajos Catastrales uit Pamplona (www.tracasa.es/) zijn nog meer voorbeelden te vinden met vergelijkbare mogelijkheden. Ga zelf maar eens kijken… Zo eenvoudig toegankelijk heb ik geo-informatie in Nederland nog niet gezien.

Maar het mooiste komt dan nog. Op deze website tref je ook een link aan naar Camina de Santiago (jacobeo.navarra.es/). Daar krijg je Spanje in vogelvlucht te zien, een driedimensionaal landschap waar je met een simpele beweging van je muis er op alle mogelijke manieren doorheen kunt vliegen (zie fig 3).

fig. 3 Camina de Santiago

Je moet wel InternetExplorer gebruiken en een ActiveX control laten installeren. Andere browsers worden blijkbaar niet ondersteund.

Dan nog wat andere zaken…
De al uitstekende routeplanner Map24 van het Duitse Mapsolute (www.nl.map24.com/) is, naast zijn hoge snelheid door gecomprimeerde vectoriele kaartopbouw en zijn traploze pan- en zoomfunctie, weer verder verbeterd, nu ook met 3D-view mogelijkheden. En bij het plannen van een route wordt je de mogelijkheid geboden om via de optie “route flight” de gehele tocht in een rustig tempo aan je voorbij te laten trekken. Vooral bedoeld voor diegenen onder ons zonder autonavigatie die graag vooraf de route even ouderwets willen nalopen en in zich op willen nemen.

fig. 4 Webscotland

Tot slot een mooi voorbeeld van een interactieve kaart waarbij gebruik wordt gemaakt van Flash. De Engelse BBC (news.bbc.co.uk/nol/shared/ spl/hi/uk/03/vote_2003/ interactive_map/ html/default.stm?) toont de verkiezingsuitslagen van 2003 in Schotland, waarbij je per district kun inzoomen en bekijken wie heeft gewonnen. Handig is vooral de kleine overzichtskaart waarmee je je kunt orienteren.