berryvanosch.net

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home

GeoInfo Nederland, mei 2006

Leer Noorwegen kennen vanuit je luie stoel...Als je Noorwegen wilt bezoeken zonder Nederland te verlaten dan is www.vt-web.com een absolute aanrader. Je maakt een virtuele reis met de auto en krijgt een fotografisch doorkijkje van de omgeving langs de route. Gewoon even wat rijlessen nemen om de applicatie ten volle te kunnen benutten en dan kun je vertrekken. Echter dan komt er een lichte domper op de vreugde, het is helaas nog slechts een demo van de gemeente Tingvoll, een gebied aan de kust in het midden van Noorwegen. Klik op het rode rechthoekje en de kaart verschijnt, aangevuld met een aantal functies.

Een virtuele reis

Het is even wennen, maar daarna is het echt leuk. Als je een constante 72 km/uur rijdt wordt er elke seconde een foto naar je PC gestuurd met een beeld dat overeenkomt met je positie van je virtuele auto op de weg. De foto-overgang zelf is wat schokkerig, afhankelijk van de versnelling die je hebt gekozen. Per foto wordt ook nog enkele malen verder ingezoomd, zodat het idee ontstaat dat je vanuit je auto naar buiten kijkt. Zo kun je de omgeving goed in je opnemen. Als je er in werkelijkheid eens heen gaat, ken je de weg tenminste al!

De site is in het Engels. Boven het fotobeeld, je voorruit, zeg maar, zijn nog diverse functies zoals harder of zachter, een U-bocht maken, links of rechts afslaan, uit 4 versnellingen kiezen, enz… Op de kaart in de achtergrond wordt je actuele positie weergegeven. Probeer het maar eens.
Je computer moet wel Java-applets kunnen draaien (gratis op te halen bij Sun: J2SE Runtime Environment). En nu maar wachten tot heel Noorwegen beschikbaar komt en de rest van Europa.

Via de aeroGRID website (www.aerogrid.nl/imageatlas.shtml) en de ImageAtlas interface krijg je toegang tot recente luchtfoto’s van geheel Nederland. Gebruikers kunnen inloggen om gebouwen en buurten te vinden, interactief bezig te zijn met het beeldmateriaal door te schuiven en te zoomen, te knippen en plakken, te downloaden of te printen voor rapporten en presentaties.

Vancouver vanuit de lucht

Voor inwoners van Vancouver en omstreken is de WebGIS-viewer Vanmap ontwikkeld (www.city.vancouver.bc.ca /vanmap/index.htm) om alle beschikbare geo-data van Vancouver te kunnen bekijken. Naast het gebruikelijke kaartmateriaal, zoals satellietbeelden en orthofoto’s, kan ook allerlei andersoortige locatiegebonden informatie op een kaartondergrond getoond worden. Het betreft de meest uiteenlopende informatie die door de overheid wordt verzameld zoals zelfs de plekken waar webcamera’s zijn opgehangen en dergelijke.

Heb je de laatste versie van de Nieuwe Kaart van Nederland al gezien? Wil je hem zelf downloaden? Dat kan op nirov.triple-it.nl/gisdownload_general/index.html, en wel in 3 smaken…

Is het nog wel veilig?

En tot slot als nabrander, www.misdaadkaart.nl/. Geprojecteerd op wat lage resolutie satellietbeelden van Nederland kun je kennis nemen van zeer recent gepleegde misdrijven bij je in de buurt. Een korte omschrijving en de locatie van elk incident wordt toegevoegd. Handig om te weten wanneer het verstandig is om binnen te blijven!