berryvanosch.net

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Genealogie Van Osch

Van Osch - Van Erp


Gijsbertus van Osch

geb 21-1-1876 Kerkdriel

ovl 19-6-1971 Tilburg


Voor informatie over de rechte lijn in onze tak heb ik onder andere dankbaar gebruik gemaakt van het boek "De Nazaten in Midden- en Westelijk Nederland vanaf 1590" (uitgave november 1998; ISBN: 90 6455 286X) van Cor van Osch, die getracht heeft alle naamgenoten met de diverse schrijfwijzen Van Os, Van Oss en Van Osch op te sporen.
Onze tak vindt zijn oorsprong in de stad Utrecht, waar stamvader Laurens Janszn van Os (geboren rond 1570 en van beroep 'slootmaecker') vandaan kwam. Nazaten van zijn kleinzoon Jacob, mijn directe stamlijn, vertrekken rond 1750 naar Zaltbommel en strijken via Hurwenen na 1800 neer in Kerkdriel in de Bommelerwaard. Veel via huwelijk geparenteerde families stammen uit Kerkdriel en het nabijgelegen Gelderse Alphen.
Andere nazaten van zijn kleinzoon Thomas vestigen zich al voor 1700 in Amsterdam en 's-Gravenhage en omstreken. Vooral de plaats Monster is al heel lang het domicilie van vele families Van Os.

Als je op nageslacht klikt wordt een schematische weergave van het nageslacht van Laurens Janszn in een apart venster weergegeven.

Hij trouwde op 22 oktober 1907 te Kerkdriel metAllegonda Hendrika van Erp

geb 16-11-1872 Kerkdriel

ovl 13-6-1943 Tilburg


De aan Van Osch geparenteerde kant, de familie Van Erp heeft zijn wortels in het Brabantse St. Michielsgestel. Voordien zijn zij afkomstig uit het nabij gelegen Liempde en Sint-Oedenrode. Daar treffen we als oudste voorvader Arnoldus van Erp (geboren circa 1645).
Door huwelijk komt de familie Lambooij uit 's-Hertogenbosch in beeld. Dankzij de goed ontsloten Bossche kerkarchieven heb ik deze gehele familie Lambooij uitgezocht om de juiste verwanten voor onze tak te kunnen vinden. En warempel bleek daar ineens ook een Bossche tak van de familie Van Osch toe te behoren, die in het beenhouwersgilde werkzaam waren. Zij schijnen rond 1600 uit Oss te komen.
Nader speurwerk naar mogelijke connecties zal nog volgen...

Als je op nageslacht klikt wordt een schematische weergave van het nageslacht van Arnoldus van Erp in een apart venster weergegeven.