berryvanosch.net

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Genealogie Siebel

Siebel - Filott


Egbert Siebel

geb 16-4-1887 Rotterdam

ovl 16-3-1969 Tilburg


De oorsprong van deze familie ligt in Rotterdam en Delft, maar de vroegst bekende voorvader Jacob Siebel is afkomstig van Rigenwalde (Oost Pommeren). Zijn zoon Maarten Siebel is eind 18e eeuw vanuit Dantzig (het huidige Gdansk), ik neem aan via de haven, in Rotterdam beland en is daar blijven hangen. In het Rotterdamse archief is vrijwel alles over de familie terug te vinden en van de vrouw van Maarten Siebel, Willemina van Velsen, zijn tot circa 1700 nog enkele Rotterdamse voorouders opgespoord.

Rotterdam in 1652.

Ik meen inmiddels wel een groot deel van de Siebels in Nederland te hebben opgespoord. Dit mede dankzij Petra Notenboom, die enig uitzoekwerk heeft gedaan voor de bekende Rotterdamse juweliersfamilie, en Christina Montee-Siebel, telg van een naar Amsterdam vertrokken familietak.
Ook de aangetrouwde families uit Rotterdam en omgeving vertonen uitheemse trekjes. Zo zijn enkele familietakjes tot Gothenborg en Malmö in Zweden terug te leiden.

Via een andere aangetrouwde familietak is een waarschijnlijke link met de West-Europese adel gevonden. Het betreft de voorouders van de vrouw van Arij Maarten Siebel, Lijntje Schilder. Zij heeft Dordrechtse patriciërs in haar voorgeslacht, de Van Slingelandts. Met hun voorouder, jonkvrouwe Catharina van Drongelen, blijkt het eenvoudig om veel adellijke geslachten te kunnen koppelen tot het begin van de jaartelling. Uiteraard behoort Karel de Grote daar ook toe.

Als je op nageslacht klikt wordt een schematische weergave van het nageslacht van Jacob Siebel in een apart venster weergegeven.

Uit de gegevens van deze familietak heb ik in 2009 een boekwerk samengesteld met de titel "Genealogie van de familie Siebel". Het is on-line in drukvorm omgezet en verschenen bij www.lulu.com. Het boek kan daar tegen vervaardigingskosten in analoge of digitale vorm worden besteld. Tip: gebruik als zoeksleutel 'siebel'. In december 2012 is een grondig aangevulde 4e uitgave samengesteld.

Egbert Siebel trouwde 23 juli 1917 te Susteren metMaria Josepha Filott

geb 15-5-1885 Susteren

ovl 6-6-1959 Boxtel


Informatie over de familie Filot(t), waarvan de oorsprong in het Limburgse Susteren ligt, komt deels uit het boek "Een Relatie uit Groenewoud; kwartierstaat Quaedvlieg - van Bergen" van Jan Quaedvlieg (Venlo, april 2000).
De vroegst bekende stamvader is Noé Filoz uit circa 1640, afkomstig uit de streek ten zuidoosten van het Belgische Luik. Enkele relevante plaatsnamen zijn in dat verband Soumagne en Cerexhe-Heuseux. Een nazaat wordt de stichter van de Nederlandse tak. Hij heet Jean Noël Filot (1802-1848). Op een goede dag, zo stel ik me voor, vaart hij de Maas af en komt in het Limburgse Susteren terecht. Daar trouwt hij met een telg uit de familie Schulpen, die sinds mensenheugenis in dat Limburgse gebied woonachtig is.

Vroegst bekende voorvader van deze aangetrouwde kant is Johan Schulpen uit 1550.
Op misschien een enkeling na zijn vrijwel zeker alle Nederlandse personen met de naam Filot(t), ook alle nog levende naamgenoten, bekend en in de stamboom opgenomen. Veel dank is daarbij verschuldigd aan André en Sophie Filott uit Susteren, die veel connecties tussen de gevonden personen wist te leggen.
Verder is een poging gedaan om meer informatie vanuit Luik te verkrijgen. Via het kerkelijk archief van het bisdom Luik kon bevestiging voor enkele Belgische generaties worden verkregen en zijn zelfs een paar generaties toegevoegd...

Als je op nageslacht klikt wordt een schematische weergave van het nageslacht van Noé Filoz in een apart venster weergegeven.

In 2008 heb ik de gegevens van deze familietak, inclusief wat bijpassende wetenswaardigheden, verzameld in een boekwerkje met de titel "Genealogie van de familie Filott". Het is on-line in drukvorm verschenen bij www.lulu.com. Het boek kan daar tegen vervaardigingskosten in analoge of digitale vorm worden besteld. Tip: gebruik als zoeksleutel 'filott'.